Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

24. 07. 2021. 18:42   >>  21:06

GMIFF

Na Ekološkom filmskom festivalu 42 ostvarenja

Međunarodni ekološki filmski festival, Green Montenegro International Film Festival, koji se ove godine održava na Crnom jezeru, a ujedno je i prvi zeleni festival koji je uključen u program za promovisanje ekološke države, stiže za manje od jedne sedmice, a na programu je čak 42 filma.

Green Montenegro International Film Festival, međunarodni ekološki filmski festival koji se ove godine održava na Crnom jezeru, a ujedno i prvi zeleni festival koji je uključen u program za promovisanje tridesetogodišnjice proglašenja Crne Gore za ekološku državu, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nam stiže za manje od jedne sedmice!

Ulaz na festivalske projekcije je tradicionalno slobodan, a neka od najvećih imena crnogorske i međunarodne kinematografije će biti dio upravo ovogodišnje VII edicije GMIFF-a.

Festival će otvoriti čuveni reditelj Branko Baletić, dok su glumac Sergej Trifunović, reditelj Mustafa Mustafić, reditelj Dino Mustafić, slikar Dimitrije Popović, glumac Izudin Bajrović, samo neka od lica koja će biti gosti zelenog festivala.

"Zbog nemogućnosti dolaska, usljed aktuelne pandemije, ali svaako nimalo manje značajan dio našeg festivala, su i glumica Svetlana Ceca Bojković, glumac Marko Janketić, dramaturg, glumac i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti, Aleksandar Radunović Popaj, kao i brojne druge renomirane ličnosti. U okviru festivala, pored projekcija filmova na dvije lokacije, na Crnom jezeru i u Hotelu Žabljak biće organizovana akcija čišćenja obalnog dijela Crnog jezera od strane 30 volontera festivala sa FDU i Likovne akademije sa Cetinja. Takođe, u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, biće organizovana predavanja od strane Darka Saveljića na temu 'Čudesni svijet Ptica', Tatjane Boljević na temu 'Dragocjeni ozon' i Milene Bataković na temu 'Natura 2000 sa osvrtom na nacionalno zaštićena područja - značaj i gdje smo sada'. Dodatno, kao i svake godine biće organizovane rafting ture, kajaning jezerom, biciklističke i planiarkse ture", navode organizatori.

U saradnji "Green Montenegro International Film Festa" i Glavnog grada – Podgorica, simbol grada most Milenijum će biti svečano osvjetljen u zelenu boju u čast jubileja povodom 30 godine ekološke države, čime se ukazuje na zelenu perspektivu naše države, apelujući na bezuslovnu zaštitu životne sredine i biodiverziteta u Crnoj Gori.

Publika će ove godine biti u prilici da pogleda čak 42 filma, u dvije kategorije; „Ekologija“ u kojoj imamo 16 filmova i „Ekologija duše“, u kojoj imamo čak 26 filmova.

"Kao što ste vjerovatno upoznati, ranije je GMIFF imao i treću kategoriju u kojoj su se prikazivali pormotivno turistički filmovi, koju smo nažalost ove godine morali da izsotavimo zbog pandemije COVID19. Filmovi koje ćete gledati dolaze, ne samo i Crne Gore i iz regiona (Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska), već i iz cijelog svijeta, konkretnije iz sljedećih zemalja: SAD-a, Republike Koreje, Italije, Švajcarske, Indije, Kine, Sirije, Španije, Danske, Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Meksika, Češke Republike, Austrije, Francuske, Švedske, Irana, Finske i Bugarske. Publika će imati priliku da pogleda čak tri svjetske premijere i to film Dina Mustafića, “Preobražavanje sjutrašnjice“, film Danka Volarića, pod nazivom '17. film od Dimitriju Popoviću', kao i film švajcarske rediteljke Tiziane Caminade 'Pakao u raju'",navodi se u saopštenju.

U toku treće večeri, dodjeljuju se i nagrade najboljim filmovima festivala, koji će naš žiri, kojeg čine: Dong Hee Chun, generalni direktor međunarodnog muzičkog festivala i festivala monodrame u Republici Koreji, a koji je ujedno i reditelj i producent, Daniel Pavlić, reditelj i direktor Smaragdnog eko film festivala, kao i Draško Đurović, reditelj i docent na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Naša je čast i zadovoljstvo da ove godine sarađujemo i sa sjajnim partnerima, koji su nam naročito pomogli time što su prepoznali kvalitet i potencijal našeg festivala. U pitanju su: CEZAM produkcija, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Filmski centar Crne Gore, Agencija za zaštitu životne sredine, opština Žabljak, BelDocs International Documentary Film Festival, Nacionalni parkovi Crne Gore, Green Film Network, Crnogorska kinoteka, Zetagradnja, Hotel Žabljak, RCC (Regional Cooperation Council), G3Spirits, Metropolis, Arhimed, Supermarketi Franca, Martex, Inpek.

"Posebnu zahvalnost dugujemo Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koji su za potrebe VII izdanja GMIFF-a, ustupili korišćenje električnog vozilaNissan leaf. Ovo vozilo organizatori festa, koristiće u cilju smanjenja emisije štetnih gasova u Nacionalnom parku Durmitor",napominju organizatori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније