Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

01. 08. 2021. 22:35 >> 22:48

OTVOREN FILMSKI FESTIVAL HN

Omaž prošlosti i pogled u budućnost

Na Kanli Kuli večeras je otvoreno 34. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festival.

Jedan iz plejade najznačajnijih jugoslovenskih glumaca, Petar Božović, pozdravljen burnim aplauzom, otvorio je festival porukom o tome kako on zamišlja Herceg Novi.

"Kao jedan bijeli pramac broda koji se zove kopno, čiji mornari idu diljem okeana svijeta i donose svojim draganama, vjerenicama, pune kovčege ogrlica dijamantskih, svilenih tkanina. Na pramcu stoje mislioci, književnici, a ispred svih zamišljeni Ivo Andrić. Iza njih, tamo negdje davnih godina, sjećanje na izvanrednu slikarsku, umjetničku školu koja je dala jednog slikarskog diva sa Cetinja, Dada Đurića. A iza njega jedno golobrado momče iz Ozrinića, gura se i poslije mnogo godina donese svoju veliku baklju i upotpuni svjetlost sedme umjetnosti, dragi Živko Nikolić", rekao je Božović.

Glavni administrator Nenad Đorđević je istakao da je FFHN tokom više od tri decenije postojanja savladao sve izazove koje su pred ovakvu manifestaciju postavljali vrijeme ili ljudi, pa i prošla godina koja je zbog pandemije bila jedna od najtežih.

"Kultura uvijek dijeli sudbinu društva čiji je dio. Zato mi je večeras, usuđujem se reći – i više nego proteklih godina, izuzetno zadovoljstvo što vidim, koliko poštovanje propisanih epidemioloških mjera dozvoljava, punu Kanli Kulu", rekao je Đorđević.

Uz ocjenu da je Filmski festival jedna od ključnih tačka identiteta Herceg Novog kao grada kulture i grada filma, podsjetio je i da je Opština, kao titular i pokrovitelj, snažnije nego što je predviđeno ugovorom sa Ministarstvom prosvete, nauke, kulture i sporta, podržala 34. FFHN.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji Festival predstavlja omaž korijenima i ličnostima koje su ga izgradile, a u isto vrijeme donosi promjene, uključivanjem novih generacija koje su odrastale uz novsku smotru filma.

"Osvrćući se na same početke i dosadašnje trajanje, a u isto vrijeme gledajući naprijed, vjerujem da će ovo izdanje podstaknuti na razmišljanje i dijalog o budućnosti festivala, kako bi iznjedrilo neke nove pravce i rješenja koji će garantovati da nas hercegnovski đir kroz svijet pokretnih slika i dalje povezuje i upoznaje sa regionom, svijetom i nama samima", poručio je Đorđević.

U prigodnom sjećanju bilo je vremena, kako navode, i za sve one koji su FFHN decenijama činili boljim, a napustili su nas između dvije hercegnovske filmske smotre.

"Prvenstveno za producenta i poslovnog direktora Zorana Živkovića, ali i za publicistu, novinara, autora prve festivalske špice Milana D. Špičeka, pouzdanog člana tehničke ekipe Pera Dubaneka, kao i brojne glumce koji su bili redovni ili povremeni gosti festivala, između ostalih Miru Furlan, Mustafu Nadarevića, Borisa Komnenića", naveli su u saopštenju.

Uslijedila je projekcija filma "Jabuke" grčkog reditelja Hristosa Nikoua, koji je imao premijeru na 77. Festivalu u Veneciji, a potom ostvarenja "Polje maka" rumunskog reditelja Eugena Jebeleanua.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније