Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

M.M.Lj. [ B92 ]

28. 10. 2021. 08:25   >>  08:41

HOLIVUD

Depresije glumaca zarobljenih u najvećim ulogama

Holivudske zvijezde u pojedinim filmovima toliko su se "uživjele" u svoje likove, da su mnogi od njih morali da idu na psihoterapiju nakon snimanja. Glumci su otvoreno govorili šta im je bilo najteže dok su se pripremali za određene uloge.

Hoakin Finiks kao Artur Flek u "Džokeru" 

Glumac je za ovu ulogu morao da skine 23,5 kilograma, a rekao je da mu je fokusiranje na tjelesnu težinu potpuno pomutilo razum.

"Jednom kada dostignete ciljanu težinu, sve se mijenja. Svaki dan bih se budio opsjednut razmišljanjem o skidanju 0,1 kilogram. Zaista razvijete poremećaj. Veći gubitak kilograma utiče na vašu psihu. Počinjete da ludite", zaključio je Finiks. 

Majkl B. Džordan kao Kilmonger u filmu "Crni panter"

Džordan je rekao da se izolovao i "učinio sve što je smatrao da treba" kako bi se pripremio za ulogu, ali nije znao kako da izađe iz iste. Poslije je otkrio da mu je bilo teško da se vrati svom normalnom životu i sebi.

"Nisam znao kako da se prilagodim ljudima koji se brinu o meni, kako da primim tu ljubav koju sam isključio. Nisam htio ljubav. Hitio sam da budem na ovom usamljenom mjestu što duže mogu", izjavio je glumac. Odlučio je da ode na terapiju, što mu je, kako je rekao, veoma pomoglo. 

Natali Portman kao Nina u "Crnom labudu"

Glumica je izjavila da je nakon snimanja bila psihički i emocionalno iscrpljena.

"Tada sam prvi put shvatila kako možeš toliko da se uživiš u ulogu da bi to moglo da te uništi, rekla je prije 11 godina. Priznala je i da je zbog gubitka težine i pripreme za ulogu mislila da će umrijeti. 

Ned Biti kao Bobi u filmu "Oslobađanje"

Poznata scena silovanja Bitijevog lika u kojoj mu jedan od napadača govori: "Skviči kao svinja", proganjala je glumca godinama. Ljudi na ulici dovikivali su mu tu frazu, a scena je bila teška za snimanje svima osim reditelju Džonu Burmanu koji je htio da ide do krajnjih granica.

Jedan od scenarista, godinama kasnije je otkrio da je Biti na dan snimanja mučne scene pokušao da izađe iz lika kako bi se opustio, ali nije uspijevao u tome. Tokom nastavka snimanja bio je drugi čovjek, kao da nije mogao da sakrije svoju tugu i nesigurnost.

Međutim, Biti je kasnije rekao da je "ponosan" što je dio takve priče, a čak je napisao i članak o iskustvu i reakcijama muškaraca na žrtve silovanja. 

Dženet Li, kao Marion u "Psihu"

Glumicu je zauvjek obilježila slavna scena u kojoj je njen lik brutalno izboden na smrt pod tušem. Naime, poslije toga je imala strah dok se tušira.

"Pazim da su vrata i prozori kuće zaključani. Takođe ostavljam otvorena vrata kupatila i otvorenu zavjesu na tuš kabini. Uvijek sam okrenuta prema vratima i gledam pravo u njih bez obzira gdje je tuš", priznala je Li.

 Bil Skarsgord kao Penivajz u hororu "Ono"

Skarsgord je uporedio glumljenje Penivajza sa destruktivnom vezom. Bio je srećan što je napustio lik, ali je takođe rekao kako je nakon snimanja svake večeri imao "čudne i živopisne snove o liku koga je glumio".

 Dakota Džonson kao Suzi u "Suspiriji" 

Glumica je otkrila da ju je uloga u hororu "toliko uništila  da je morala da ide na terapiju", opisujući teške uslove snimanja u napuštenom hotelu na vrhu planine.

"Kad radim na projektu, ponekad saznam da sam osoba koja upija osjećanja drugih. Kad radite s mračnim temama, one mogu da vas prate i nakon snimanja. Jedini način da projekat ostavite iza sebe je da porazgovarate sa nekim ko je baš dobar u tome, psihijatrom na primer", izjavila je Džonson.

Mendi Patinkin kao Džejson Gideon u seriji "Zločinački umovi"

Patinkin je napustio seriju nakon druge sezone jer mu se nije svidio sadržaj.

"Mislio sam da je to nešto sasvim drugačije. Nikad nisam mislio da će ubijati i silovati sve te žene svaku noć, svaki dan, nedjelju za nedjeljom, godinu za godinom. Bilo je to vrlo destruktivno za moju dušu i moju ličnost", rekao je Patinkin.

 Bob Hoskins kao Edi u filmu "Ko je smjestio zeki Rodžeru?"

Gluma uz likove iz crtaća imala je opasan rezultat, budući da se glumac "istrenirao" da halucinira kako bi reagovao na imaginarna bića.

"Na kraju mi je to zeznulo mozak. Sjedio bih, normalno razgovarao i odjednom bi lasica ispuzala iz zida prema meni", rekao je Hoskins. Nakon toga godinu dana nije glumio jer su mu ljekari savjetovali višemesečnu pauzu od snimanja.

Edrijen Brodi kao Vladislav Špilman u "Pijanisti"

Nakon što je proveo mjesece svirajući klavir četiri sata dnevno, prodajući sve svoje stvari, izgladnjujući se i čitajući Špilmanove memoare, Brodi je rekao da mu je nakon snimanja filma trebalo više od šest mjeseci da se "vrati u normalu".

"Bilo je trenutaka kada sam bio zabrinut da možda neću moći da izađem zdrav iz toga, jer nisam shvatao koliko sam se unio u sve to", priznao je.

Džim Keri kao Endi Kaufman u filmu "Čovjek na mjesecu"

Keri se potpuno uživio u ulogu ekscentričnog komičara Endija Kaufmana i nije mogao da se vrati u normalno stanje nakon snimanja.

"Pitao sam se u šta verujem. To je bio proces", izjavio je. Situacija je bila toliko ozbiljna da je o svemu snimljen dokumentarac "Džim & Endy".

Pen Bedžli kao Džo u seriji "You"

Glumac je priznao da oživljavanje "nepopravljivog" lika uzima "veliki danak od njegove psihe". Međutim, svoju jezivu ulogu je nazvao i "dubokim psihološkim istraživanjem".

Džejk Džilenhol kao Lou u filmu "Nightcrawler"

Glumac je izgubio 14 kilograma za ulogu u trileru iz 2014. godine.

"Fizički se vidjela razlika, ali i psihički, to je bilo još fascinantnije putovanje", rekao je. Priznao je i da zbog tog lika još uvek ima noćne more.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније