RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kalendar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kalendar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/rss.html 17. mart http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/5722/17-mart.html Izbor i priprema: Č. Đurđić ]]>

Na današnji dan 180. godine umro je rimski filozof i car Marko Aurelije, koji je tokom vladavine od 161. suzbio germansku invaziju na Rimsko carstvo, pojačao kontrolu nad  provincijama, sproveo reforme u građanskom pravu i osnivao škole. Po djelu «Meditacije», svrstava se među najznačajnije predstavnike poznog stoičkog eklekticizma. Njegov bronzani konjanički spomenik na Kapitolu u Rimu jedno je od najmonumentalnijih djela rimske antičke skulpture.

1753 - Boraveći u Moskvi, vladika Vasilije Petrović uputio je pismo vicekancelaru Mihailu Ilarionoviču Voroncovu zahtijevajući da ruski dvor, bez znanja vladike, ne prima u posjetu sumnjive osobe iz Crne Gore, kako bi se izbjegla zloupotreba takvih posjeta od strane varalica koje su se lažno predstavljale ruskim velikodstojnicima.

1758 - Umro je u Petrovgradu guvernadur Stanislav Radonjić. Na tu funkciju izabran je 1756. Njegovo imenovanje podržao je mitropolit Vasilije, očekujući da će Radonjića odvojiti od Mletaka i pridobiti za sebe. Smrću guvernadura Radonjića, političkog protivnika vladike Vasilija, nijesu prestala unutar-crnogorska politička trvenja.

1883 - Nikšić je, pet godina nakon oslobođenja od turske vlasti, dobio urbanistički plan. Autor tog  projekta bio je inžinjer Josip Šilović – Slade, Trogiranin koji je zaslužan za gradnju značajnih objekata u Crnoj Gori: Zetskog doma, Austrougarskog poslanstva na Cetinju, Carevog mosta u Nikšiću i mnogih drugih.

 

1938 - Rođen je ruski baletski igrač Rudolf Nurejev, jedna od najvećih zvijezda svjetske baletske scene XX vijeka. Na Zapad je emigrirao poslije gostovanja u Parizu u junu 1961. Upamćen je po glavnim ulogama u mnogim baletima, među kojima su «Labudovo jezero», «Žizela» i «Petruška».

1948 - Velika Britanija, Francuska i zemlje Beneluksa potpisale su Briselski ugovor o pedesetogodišnjem savezu protiv oružanih napada u Evropi i o ekonomskoj, socijalnoj i vojnoj saradnji, što se smatra zametkom Evropske unije.

 

1956 - Umrla je francuska naučnica, nukelarni fizičar i hemičar Irena Kiri, kćerka nobelovaca Pjera i Marije Kiri. Sa suprugom Žanom Frederikom Žolio podijelila je 1935. Nobelovu nagradu za hemiju. Sa srpskim fizičarem Pavlom Savićem 1937. i 1938. otkrila je izotope poznatih elemenata – bombardovanjem urana neutronima.

2003 - Izabran je Savjet ministara nove državne zajednice Srbija i Crna Gora, na čelu s premijerom Svetozarom Marovićem, istovremeno i predsjednikom zajednice. U Savjet je izabrano pet ministara (dva iz Crne Gore i tri iz Srbije), generalni sekretar Savjeta i zamjenici ministara spoljnih poslova i odbrane.

2006 - Ministri obrazovanja zemalja članica Evropske unije i Zapadnog Balkana, među kojima i Crne Gore, usvojili su u Beču dokument kojim se zemlje Zapadnog Balkana integrišu u jedinstveni prostor obrazovanja u Evropi.

2007 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da bi pregovori o Kosovu trebalo da se nastave pod rukovodstvom novog posrednika UN i da Rusija neće, kako je kazao, „automatski “ uložiti veto na predlog rezolucije o Kosovu u Savjetu bezbjednosi UN, jer, istakao je, Rusi „ ne mogu biti veći Srbi od njih samih“.

2008 - Kosovski Srbi pucali su i bacali granate na policiju Ujedinjenih nacija i pripadnike NATO-a u njžešćim nemirima od proglašenja kosovske nezavisnosti 17. februara.

2009 - Žalbeno vijeće Haškog tribunala pravosnažno je osudilo bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika na dvadeset godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1992.

2013 - Japanskom arhitekti Toju Itu dodijeljena je Prickerova nagrada, koja u arhitekturi ima značaj Nobelove. Ito je rođen u Seulu, Južna Koreja, 1941. i poznat je po stvaranju objekata zasnovanih na ekstremnim konceptima u kojima pokušava da sjedini fizički i virtuelni svijet. Prema obrazloženju žirija Prickerove nagrade, njegova je arhitektura "poboljšala kvalitet mnogih javnih i privatnih prostora i inspirisala mnoge arhitekte, kritičare i javnost.

2014 - Šefovi diplomatija Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata Igor Lukšić i šeik Abdulah bin Zajed al Nahijan otvorili su ambasadu Emirata u Podgorici i potpisali sporazum o ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše, te  protokol o saradnji. Šeik Abdulah bin Zajed sastao se i s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

2014 - Na parlamentarnim izborima u Srbiji, Crnogorska partija osvojila je više od šest i po hiljada glasova, što je za 70 odsto više u odnosu na broj glasova na izborima 2012. U partiji su potvrdili da su jedina učesnica izbora koja nije finansirana iz budžeta Srbije, čime je „narušena zakonitost sprovođenja izbornog procesa i uskraćena mogućnost da se izbori sprovedu pod jednakim uslovima za sve“. Crnogorska partija, koja okuplja Crnogorce u Srbiji, jedina je manjinska partija koja nije imala zvaničnu, niti podršku iz matične zemlje. 

 

 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1921 - U Poljskoj je proglašen Ustav kojim je uvedena parlamentarna vladavina.

1969 - Golda Meir, blizak saradnik Ben Guriona u borbi za stvaranje izraelske države, postala je prva žena premijer Izraela. Zbog nesuglasica u koalicionoj vladi 1974. podnijela je ostavku.

1992 - Na referendumu u Južnoj Africi, bijelci su nadmoćnom većinom podržali reforme za okončanje sistema  aparthejda.

2008 - U Podgorici je potpisan ugovor o saradnji Fakulteta Političkih nauka  i Instituta za političke nauke u Beču, kojim je predviđena razmjena profesora i tehnička pomoć.

2014 - Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele su sankcije ruskim i ukrajinskim zvaničnicima umiješanim, kako je kazano, u otimanje Krima od Ukrajine, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret o priznavanju tog poluostrva kao suverene države.

]]>
Sat, 17 Mar 2018 00:00:00 +0100 Kalendar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/5722/17-mart.html