Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 04. 2013. 15:37   >>  15:39

MAGAZIN "GRANTA"

Najbolji mladi britanski pisci

Britanski literarni časopis "Granta" objavio tradicionalnu listu najboljih mladih britanskih autora do 40 godina, ali ovoga puta na njoj dominiraju žene. Među njima i slavna Zadie Smit.

   

Kada je 1983.  literarni časopis "Granta" sastavio svoju prvu listu najboljih autora do 40 godina starosti, na njoj su se našla imena poput Salmana Ruždija, Martina Amisa, Jana Mekivana, Juliana Barnsa i Kazua Išigura.

To u svakom slučaju pokazuje da su urednici "Grante" znali  pametno da izaberu,  pa ne čudi to što je njihova lista postala tradicionalni događaj koji se ponavlja svakih deset godina.

Primjera radi, na listi objavljenoj 1993. bio je i Alan Holinghrst, u međuvremenu dobitnik Bukera i jedan od najvažnijih savremenih britanskih pisaca.

Tako je u svom aprilskom broju "Granta", četvrti put objavila ko su najbolji književnici i književnice Komonvelta do 40 godina starosti, a izbor je pao na sljedeća imena: Ned Beauman, Sunjeev Sahota, Naomi Alderman, Benjamin Markovits, Adam Thirlwell, Joanna Kavenna, Xiaolu Guo, David Szalay, Sarah Hall, Steven Hall, Adam Foulds, Tahmima Anam, Nadifa Mohamed, Jenni Fagan, Kamila Shamsie, Ross Raisin, Evie Wyld, Helen Oyeyemi, Taiye Selasi i Zadie Smith.

Smit je bila na listi, kao i pisac Adam Thirlwell, i prije deset godina, ali tu je i mlada autorka Taiye Selasi, čiji je prvijenac 'Ghana Must Go' objavljen prije nekoliko mjeseci uz ekstatične književne kritike. Većinu izabranih na Grantinoj listi 2013. čine žene, a dosta je i autora i autorki emigrantskog porijekla, što se ogleda i u tematici koju obrađuju.

Iako je većina izabranih imena nepoznata široj javnosti, u književnim krugovima već je započela rasprava o tome je li, primjera radi, na listi trebalo da se nađe i John McGregor, čiji je roman 'Even The Dogs' bio veoma hvaljen. Gardijanov kritičar je pak zamjerio to što su većinom odabrani 'staromodni autori', ali urednici "Grante" kažu da je jedna od funkcija njihovog lista  da podstakne raspravu.(Tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније