Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 08. 2015. 21:15 >> 21:06

"MASALAI"

Spahić u Baru o svojoj novoj knjizi

Crnogorski pisac Ognjen Spahić će u petak, 14.avgusta, na platou ispred Dvorca kralja Nikole u Baru, sa početkom u 21 sat, u okviru „Barskog ljetopisa” sa publikom podijeliti svoja zapažanja o svojoj novoj knjizi "Masalai". Razgovor sa Spahićem vodiće urednica Izdavačke kuće „Nova knjiga”, Jelena Krsmanović.

Ognjen Spahić je rođen u Podgorici 1977. Objavio je knjige kratkih priča: "Sve to" (Plima, Ulcinj, 2001.), "Zimska potraga" (Durieux, OKF, Zagreb, Cetinje, 2007.) i "Puna glava radosti" (Nova knjiga, Podgorica, 2014.).

Za roman "Hansenova djeca" (Durieux, OKF, Zagreb, Cetinje, 2004.) dobio je 2005. godine nagradu "Meša Selimović" (najbolji roman objavljen u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori u 2004. godini).

Taj roman je objavljen na francuskom, mađarskom, arapskom, italijanskom, engleskom, slovenačkom, makedonskom i rumunskom jeziku. "Hansenova djeca" u Rumuniji je nagrađen priznanjem Ovid Festival Prize.

Za knjigu "Puna glava radosti", Spahić je dobio 'European Union Prize for Literature' za 2014. godinu.

Njegove kratke priče prevedene su na brojne svjetske jezike i zastupljene u mnogim antologijama.

"Što su danas utvare savremenih nomada zarobljenih u malim stanovima sagrađenim u vremenima kada su se stanovi za srednju klasu još i gradili? Jesu li to njihovi roditelji, izgubljene prilike, nenapisane priče i romani, neizgovorene riječi ΄volim te΄, propuštene ljubavi? Ko koga zavodi te zašto i na koji način današnji duhovi obilježavaju i proganjaju čovjeka u urbanoj džungli? To su samo neka od pitanja koja jedan od najboljih pisaca svoje generacije otvara u romanu Masalai. Njegov junak, pisac koji ne može preko usana da prevali riječ ΄volim΄, autor je niza započetih i nikada dovršenih romana, zarobljen u malom gradu, a njegova majka, profesorica geografije u penziji, opsjeda ga koliko i on nju. Masalai je roman o pisanju i piscu koji to zapravo i nije, roman koji bolno pokazuje svu nemogućnost savremenog čovjeka zatočenog u tranzicijskoj močvari da se odmakne od stanja svijesti kolektiva, kojega duhovi proganjaju gdje god da se nađe i koji je jednako ranjiv, naivan i opterećen strahovima kao i plemenski čovjek u džungli.” (S. Serdarević)

Masalai (odlomak)

“Ja sam pisac. Imam trideset šest godina. Ćelavost, naznake impotencije, problemi sa stolicom, nikotinski kašalj, duboki i tamni podočnjaci, bol u kičmi: ništa od toga se nije dogodilo mojem tijelu. Zdrava i snažna individua visokog čela, prosječnog obrazovanja, privlačan ženama, prihvatljiv muškarcima, ja, volim da napišem to Ja od kojeg ništa ne očekujem, od kojeg niko ništa ne očekuje, a ipak, Ja, redovi se nižu, pod brojevima poglavlja klijaju male i ružne biljke koje će se na koncu uplesti poput nižih spratova amazonske prašume u čijem hladu redovito uživam gledajući beskrajno dosadne programe kablovske televizije koji se trude da cjelokupan entuzijazam voditelja i urednika sažmu u još jednu do bola ispražnjenu laž, u jednu jedinu rečenicu: život je čudo. Osjećam smrad.”

Novi roman Ognjena Spahića, ekskluzivno u izdanju Nove knjige, možete naći u svim Gradskim knjižarama ili poručiti putem sajta www.novaknjiga.com. Na istim adresama možete naći romane "Puna glava radosti" i "Hansenova djeca".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније