Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 04. 2013. 10:15   >>  10:15

CETINJE

Srđan Koljević gost u Zetskom domu

U okviru programa "Dani stvaralaca", gost Kraljevskog pozorišta 25. i 26. aprila biće srpski scenarista Srđan Koljević. U četvrtak, 25. aprila biće prikazana projekcija filma „Krugovi“, a u petak 26.04., publika će vidjeti film „Kaži zašto me ostavi“. Projekcije počinju u 20 sati.

 

Srđan Koljević je srpski filmski scenarista i reditelj. Rođen je u Sarajevu 1966. Od 2006., docent je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta Dramskih Umjetnosti u Beogradu. Jedan je od najaktivnijih i najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu. Više puta je dobitnik svih nacionalnih priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Njegov prvi realizovan scenario je za dramu “ Kaži zašto me ostavi” (1993.) Olega Novkovića. U devedesetima radi ponajviše za Gorčina Stojanovića (“Ubistvo s predumišljajem” 1996., “Stršljen” 1998.), ali i za Ljubišu Samardžića, kojem piše” Nebesku udicu” (1999.) i “Natašu” (2000.).

Bio je scenarista, ko-scenarista i saradnik na scenariju za 12 dugometražnih igranih filmova i dva dugometražna dokumentarna filma. Sam je režirao dva filma po sopstvenom scenariju: “Sivi kamion crvene boje” i “Žena sa slomljenim nosem”.

Film “Sivi kamion crvene boje” (2004.), koji je režirao, dobio je 11 međunarodnih nagrada na 40 festivala, (uključujući i nagradu Ministarstva kulture Njemačke za najbolji film), kao i 13 nagrada na domaćim festivalima. 

2007. bio je ko-scenarista filma” Klopka”, prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, I prvog srpskog scenarija čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu.

2009/10. režirao je film “Žena sa slomljenim nosem” , a 2012. je bio ko-scenarista filma “Krugovi”.

Radio je kao saradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenske kinoteke

Medijator programa "Dani stvaralaca" je novinar Vuk Perović, koji će prve večeri otvoriti program i voditi razgovor sa gostom Srđanom Koljevićem.

Ulaz je slobodan.



Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније