Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta ]

01. 09. 2015. 17:42   >>  17:32

VENECIJA

Sjutra počinje Mostra

U Veneciji će sjutra početi najstarija filmska smotra na svijetu - Međunarodni filmski festival u Veneciji, a žiri će ovogodišnjeg Zlatnog lava dodijeliti 12. septembra.

Kako navodi Frans pres, tokom deset dana biće prikazano ostvarenje o danskom slikaru koji postaje žena, o Muzeju Luvr pod okupacijom u Drugom svjetskom ratu, o sedamdesetogodišnjem lovcu na naciste, o argentinskoj familiji ubica, kao i rimejk kultnog "Bazena".

U takmičarskoj selekciji 72. izdanja Mostre je 21 dugometražni film.

U žiriju, kojem predsjedava Meksikanac Alfonso Kuaron ("Gravitcija"), još su glumice Dajana Kruger i Elizabet Benks, francuski scenarista Emanuel Karijer, tajvanski autor Hu Sijao-sijen i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan.

Spektakl "Everest" sa Džejkom Džilenhalom, Džošom Brolinom i Emili Votson otvoriće festival na Lidu.

U petak se na crvenom tepihu očekuje i par Džoni Dep - Amber Herd. Depov film "Black Mass" biće prikazan van takmičarske selekcije, dok se sa velikim nestrpljenjem čeka projekcija filma njegove supruge "The Danish girl", o priči iz 1920-ih o transformaciji danskog slikara u ženu.

Uz bivšu manekenku, u filmu oskarovca Toma Hupera ("Kraljev govor"), igra i britanski glumac Edi Redmejn, dobitnik Oskara za najbolju mušku ulogu za "The Theory of Everything". Njegov dolazak se takođe očekuje u Veneciji.

Na Lidu će biti i Rejf Fajns i Tilda Svinton, koji glume u rimejku "Bazena" u režiji Luke Gadanjina ("A bigger splash").

Najavljivani kratki promotivni film "The Audition" Martina Skorsezea, u kojem je sebe trebalo da igraju Robert de Niro, Leonardo di Kaprio i Bred Pit, neće biti prikazan zbog tehničkih problema.

Na Mostri se mnogo očekuje i od novog ostvarenja "Frankofonija" ruskog reditelja Aleksandra Sokurova (dobitnika Zlatnog lava 2011. za "Fausta"), a za festivalsko priznanje će se takmičiti i film Kanađanina Atoma Egojana "Remember" o vremešnom lovcu na naciste (Kristofer Plamer) koji kreće u osvetu svoje porodice.

U jednom drugačijem registru publika će imati priliku da vidi novo djelo francuskog filmskog umjetnika i fotografa Jana Artisa-Bertrana "Human", koji će biti prikazan 11. septembra, istovremeno u UN u Njujorku i u Veneciji.

Venecijanski filmski festival dodjeliće ove godine Zlatnog lava za životno djelo francuskom režiseru Bertranu Tavernijeu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније