Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina ]

02. 09. 2015. 20:13   >>  20:03

ZAVIDNI REZULTATI

Goranović čestitao uspjehe filmskim stvaraocima

Ministar kulture Pavle Goranović crnogorskim filmskim stvaraocima čestitao je zavidne rezultate, a uspjehe domaće kinematografije na međunarodnom planu ocijenio je značajnim ne samo za promociju crnogorske kulture, već i cijele države.

Goranović je sa filmskim stvaraocima razgovarao na Cetinju, povodom učešća nove crnogorske filmske produkcije na prestižnim evropskim festivalima, postignutim rezultatima i nagradama.

Gosti ministra Goranovića bili su Nikola Vukčević, reditelj i Ivan Đurović, producent dugometražnog igranog filma “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa”, koji je selektovan za učešće na prestižnom londonskom Raindance festivalu i Festivalu Centralne i Istočne Evrope u Beču, Dušan Kasalica, reditelj i Jelena Mišeljić, producentkinja nagrađenog filma “Biserna obala” u Sarajevu.

Sa ministrom su razgovarali i Bojana Radulović, producentkinja kratkog filma “Dvorišta”, u režiji Ivana Salatića, koji će svjetsku premijeru imati na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu u zvaničnoj selekciji kao i Senad Šahmanović, reditelj i Nina Redžepagić, producentkinja ostvarenja “Umir krvi” – selektovanog na Odenze film festivalu u Danskoj za glavnu nagradu i nominaciju za Oskara u kategoriji kratkog igranog filma.

“Goranović je čestitao filmskim stvaraocima zavidne rezultate, a uspjehe domaće kinematografije na međunarodnom planu ocijenio značajnim ne samo za promociju crnogorske kulture, već i cijele države”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

U kontekstu primjene novog Zakona o kinematografiji, Goranović je posebno akcentovao novi način organizacije filmskog sektora, koji će, kako je kazao, obezbijediti dodatne uslove za razvoj kinematografije i poboljšati konkurenciju crnogorskog filma u regionu, ali i na međunarodnom planu.

“Uz razmjenu mišljenja o stanju u crnogorskom filmskom sektoru, sagovornici su zahvalili ministru na podršci produkciji i međunarodnoj promociji njihovih filmskih projekata, te dosadašnjim naporima u kontekstu revitalizacije filmske djelatnosti, o kojoj se može govoriti kroz inoviranje normativnog okvira i njenog institucionalnog organizovanja”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније