Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 09. 2015. 08:37 >> 08:27

BIJELO POLJE

Počele Ratkovićeve večeri poezije

U Bijelo Polju sinoć su počele 45. Ratkovićeve večeri poezije. Pjesničke susrete otvorio je Miroljub Ljupče Ratković, potomak Rista Ratkovića.

 

On je u svojoj pozdravnoj riječi podsjetio na  vrijeme nastajanja manifestacije.

„Ratkovićeve pjesničke večeri utemeljene su prije 45 godina na dan rođena Rista Ratkovića od kada su  posvećene njemu i Bijelom Polju. Manifestacija je zaživjela uz angažovanje i veliku podršku ondašnjih entuzijasta a posebno tadašnjeg predsjednika opštine Radivoja Šćekića“,kazao je Ratković.

 U početku pjesničko druženje je zamišljeno kao manifestacija lokalnog sadržaja da bi vremenom  prvenstveno zbog bogatog sadržaja dobila  međunaroni karakter, podsjetio je potomak velikog pjesnika.

„Pisci iz tadašnje Jugoslavije dolazili su sa ili bez poziva, početkom septembra, znajaući da tada počinu Ratkovićevi večeri poezije. Dakle, one su postale tradicija koja se očigledno i danas nastavlja i poštuje a nadam se će tako biti trajno te da će se zasnivati na osnivačkim principima bez bilo kakvog odstupanja“, kazao je Ratković.

Ratković se zahvalio direktoru JU “Ratkovićeve večeri poezije“ na trudu, kojim je ovogodišnje pjesničke susrete učinio zanimljivijim.

„Organizator pjesničkih susreta JU „Kuća Rista Ratkovića“ i njen ambiciozni direktor Abaz Dizdarević  su unijeli nove sadržaje stvarajući tako podlogu za pravu riznicu novih talenata pjesnika, pisaca i umjetnika uopšte. Time je veoma profesionalno i sa puno ljubavi doprinio uspješnom ostvarenju ove manifestacije što proizilazi iz raznolikog programa 45. Večeri poezije“,ocijenio je Ratković.

On se zahvalio i predsjedniku Opštine Bijelo Polje Aleksandru Žurići i Ministarstvu kulture na finasijkoj podršci Ratkovićevih večeri poezije. Publici su se predstavilii prošlogodišnji  dobitnici Nagrade Risto Ratković Faruk Šehić i Dejan Aleksić.

Otvaranju ovogodišnje manifestacije prethodiloje Pjesničko veče u Kući Rista Ratkovića te Pjesnički čas u  osnovnim

školama u Nikoljcu, Tomaševu i Pavinom Polju  i predstavljanje knjiga Izdavačke kuće  Nova knjiga u okviru projekta „Mali sajam velikih knjiga“.

Ratkovićevi večeri poezije nastavljaju se danas predstavljanjem Instituta za dječju i omladinsku književnosti iz Podgorice u okviru kojeg će biti predstavljen Festival dječje poezije Mali princ i Kraljevsko bijelih rada gdje će govoriti Svetlana Kalezić Radonjić, Šimo Ešić i Slobodan Zoran Obradović.

U 11 sati za učenike osnovnih škola književnik Jovo Knežević će organizaovati “Radionicu snova” a sat kasnije u Kući Rista Ratkovića beće održan Popodnevni čas na kojem će biti predstavljena knjiga „Svisnuti od života“Dobrivoja Stanojevića o kojoj će govoriti Bogić Rakočević i autor.

Program za mlade pjesnike predviđen je za 13 sati u Parku pjesnika gdje će biti organizovan apromocija knjige „Deca u izlogu”, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade RVP do 27 godina Srđana Gagića. O knjizi će govoriti Vlatko Simunović, Jasmina Topić i autor. U 14  sati biće održan koncert gupe „Jesenjin“.

U popodnevnom djelu programa biće promovisana  antologija „Poetika Montenegrina“Bogića Rakočevića o kojoj če govoriti Kemal Musić i autor. Za 20 sati prediđeno je Pjesničko veče u okviru kojeg će se publici predstaviti: Željko Perović(SLO), Elhan Zal Mamedov (AZE), Senadin Musabegović (BiH), Duško Novaković( SRB), Dejan Aleksić (SRB), Svetlana Kalezić Radonjić (MNE), Dušan Govedarica(MNE), Sachar Mario Mordechai (IZR). Nakon Pjesničke večeri  planiran je nastup grupe “The Books of knjige”.

Vukoman Kljaević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније