Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 04. 2013. 09:14 >> 09:17

MADRID

Velika retrospektiva Salvadora Dalija

U Muzeju kraljice Sofije u Madridu danas se otvara velika restrospektiva radova španskog nadrealiste Salvadora Dalija (1904.-1989.), koja istražuje način na koji su njegovi eksperimenti u slikarstvu, filmu i reklami uticali na umjetnost.

 

Izložba sadrži više od 200 slika, skulptura, crteža, pisanih tekstova i isječaka iz filmova nastalih u periodu od 1920-ih do 1980-ih godina, uključujući i 30 djela koja dosad nikada nijesu prikazana u Španiji.

"Željeli smo da prokažemo bogatstvo Dalijevog stvaralaštva, i da  predstavimo cjelokupno djelo ovog umjetnika, kompleksne, paradoksalne i kontroverzne ličnosti", kazao je Žan-Iber Marten, jedan od kustosa izložbe.

I dok jedni umjetnika prepoznatljivih crnih brkova hvale kao kreativnog genija, autora upečatljivih koliko i bizarnih prizora, drugi pak smatraju da je bio samo vrhunski majstor samoreklamiranja.

Glavna atrakcija ove retrospektive je poznata Dalijeva slika curenja satova, "Trajnost memorije", nastala 1931. godine, koju je za potrebe izložbe pozajmnjena od njujorškog muzeja MOMA.

Pored slika, posjetioci izložbe, koja traje do 2. septembra, imaće priliku da vide brojne fotografije i nekoliko filmova kao i jednu reklamu za čokoladu Lanven koja se vrtjela na francuskoj televiziji tokom 1960-ih.

"Dali je interesantan umjetnik jer lavira između poštovanja prema tradiciji velikih majstora i neutoljive želje za svim što je novo", kazao je Montse Aguer, drugi kustos izložbe.

"Dali je živio u doba kada je slikarstvo neumoljivo uzmicalo pred drugim umjetničkim formama kao što su fotografija, film i konceptualna umjetnost, a on se u svemu tome okušao", naveo je on.

Među filmovima na izložbi je i kratki nijemi film iz 1929. "Andaluzijski pas", koji je Dali napisao zajedno sa španskim rediteljem Luisom Bunjuelom, sa čuvenom scenom oka presječenog britvom, kao i "Destino", kratki animirani film koji je Dali uradio za studio Volta Diznija, a koji je prvi put javno prikazan 2003.

Film "Andaluzijski pas", možete odgledati u nastavku:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније