Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 10. 2015. 22:05 >> 21:54

PODRŠKA RAZVOJA KULTURE

Nikšić: Predstavljen oktobarski repertoar

Programom za oktobar nastavljaju se aktivnosti Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću koji za cilj ima unaprijeđenje kulturnog života grada koji baštini dugu i vrijednu kulturnu tradicju. Na današnjoj konferenciji za medije u Nikšićkom pozorištu predstavljen je repertoar za ovaj mjesec.

Istaknuto je da će oktobar obilježiti jubilarni 10. Međunarodni "Niksic Guitar Festival 2015", koji je započeo 26. septembra koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska i sa solistom Davidom Đovanijem Tomazijem prošlogodišnjim pobjednikom Festivala.

Izvršni direktor Festivala Goran Perišić ukazao je na značaj jubileja koji Festival slavi. Govprio je značaju jubileja, kako za napredovanje u karijeri samih učesnika, tako i za publiku.

U Nikšićkom pozorištu 9. oktobra od 20 sati biće održan koncert poznatog makedonskog kantautora Vlatka Stefanovskog, dok će 10. i 11. oktobra u Dvorani Muzičke škole "Dara Čokorilo" od 20 sati nastupati Gabrijel Bjanko iz Francusk i Goran Krivokapić.

Likovna umjetnica Milka Delibašić iz A Galerije i Trim Centra istakla je dosadašnji uspješan rad A Galerije i izložbe renomiranih umjetnika koje su bile i koje su u planu.

"Tako da će 17. oktobra u A Galeriji u 19 sati biti otvorena izložba umjetnika Velja Stanišića u organizaciji Trim Centra i Opštine Nikšić", saopšteno je nakon press konferencije.

Slikar Jovan Karadžić Kadžo iz Umjetničke radionice "ARS" saopštio da će izložba radova afirmisanih polaznika Umjetničke radionice "ARS" biti otvorena 21. oktobra u Sportskom Centru u 20 sati.

Centar za kulturu Nikšić prirediće niz izložbi.

"U Galeriji "Nikola I", 14. oktobra u 20 sati, biće otvorena Izložba Festival umjetnosti – "Virski", u isto vrijeme u Galeriji "Ilija Šobajić" biće otvorena izložba radova Branislava Banja Mistovića "Ovom obalom koračam vječno, između pijeska i pjene", dok je 30. oktobra otvaranje izložbe crteža akademskog vajara Dragana Mijača - Brila u Galeriji "Nikola I"", navodi se u saopštenju.

Na Sceni 213, 20. okobra u 19 sati biće održana promocija knjige "Herojski narod – priče iz Crne Gore" Norvežanina Henrika Angela i projekcija dokumentarnog filma o tom Norvežaninu koji je učio Crnogorce da skijaju "Skijanje kao misija".

Na Sceni 213 u 20 sati, biće prikazivani filmovi Pedra Almodovara - 6. oktobra "Žene na ivici nervnog sloma", 13. oktobra "Kika", a 22 oktobra "Pričaj s njom".

Takođe Na Sceni 213, za mlađu populaciju će 24. oktobra biti prikazan animirani film "Petar Pan: Povratak u Nedođiju".

Predviđeno je i projektovanje turskog filma "Moj otac i moj sin"a u organizaciji Ambasade Turske u Podgorici i Centra za kulturu.

Na Maloj sceni Bedema, 8. oktobra u 18 sati biće upriličeno Autorsko veče Nikole Mrdaka (poezija, aforizmi, satira..), a 16. oktobra u Galeriji na Bedemu u 18 sati izložba umjetnika Vladislava Patrića.

JU "Nikšićko pozorište" svoj repertoar započinje repertoarom za djecu Koreobajkom "Aladin i čarobna lampa", u izvođenju baletske trupe "Allegro", 8. oktobra u 9, 11, 13 i 15 sati.

U Nikšićkom pozorištu biće izvedene dvije predstave iz produkcije Nikšićkog pozorišta. Predstava "Bilo jednom u maju" koja je rađena po tekstu savremenog mađarskog pisca Žolta Požgaja a čiju adaptaciju teksta i režiju potpisuje Goran Bulajić a izvodi Nikšićko pozorište biće izvedena 15. oktobra. Glavne uloge u toj predstavi tumače Kristina Stevović, Miloš Pejović, Dobrilo Boban Čvorović, Jovan Krivokapić, Nikola Vasiljević, Stevan Radusinović, Nebojša Ćićo Vulanović i Gordana Mićunović. Scenografiju je osmislila Anka Gardašević a kostime Jelena Đukanović. Muziku za ovu predstavu uradila je grupa Autogeni trening.

Predstava "Persone non grate" po tekstu i u režiji Obrada Nenezića biće izvedena 20 oktobra. U toj predstavi glume Branka Stanić, Nikola Vasiljević, Karmen Bardak, Aleksandar Radulović i Mihailo Perošević. Na izradi scenografije angažovan je Darko Musić, kostima Nikolina Mijušković, a muziku je uradio Milutin Radonjić.

U Nikšićkom pozorištu, 27. oktobra u 20 sati, biće izvedena predstava "Čik, seti se", Dramart teatra iz Beograda, a po tekstu Branka Dimitrijevića i u režiji Dragoslava Todorovića.

Na Sceni 213, 12 oktobra u 20 sati, na programu je autorski projekat Sima Trebješanina "Noć duše čarobne".

Na daskama Nikšićkog pozorišta, 26. oktobra u 20 sati, u organizaciji JU "Zahumlje", biće izveden autorski projekat Kristine Radović "Tango" – O junacima i ljubavi. Riječ je o multimedijalnom projektu, koji je priča o ljudima koji su od nastanka tanga s kraja devetnaestog vijeka do danas, preko muzike mogli da izraze svoju nostalgiju, patriotizam, ljubav, ljubomoru, strast, čežnju, strast prema fudbalu... Upravo iz navedenih segmenata je koncipiran ovaj projekat. Svi ovi segmenti sastavljeni su od numera koje su adekvatne ideji istog, a svaka numera ima izvođača koji ima scensku: audio i vizuelnu potporu. Kroz hronološki razvitak tanga, svoju biografiju, kroz priču o junacima dvadesetog vijeka ..... vodi nas argentinski pisac i naučnik Ernesto Sabato.

JU "Zahumlje" sa Književnim klubom "Poenta Poetika" 9. oktobra gostuje u Plužinama, dok će 23. oktobra na Sceni 213 u 20 sati ta institucija i književni klub organizovati muzičko-poetsko veče. Takođe, "Zahumlje", 18. oktobra u 19 sati, organizuje poetsko veče Dragane Mrkić Sali Zahumlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније