Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 02. 2013. 15:26 >> 15:28
1

Samo u romanima

Uskrsnuće Hitlera u dva nova romana

Adolf Hitler nije bio samo stvarna osoba i jedan od najgorih zločinaca u istoriji čovječanstva, nego je u međuvremenu postao i književni lik, o čemu najsvježije svjedoče dva romana u kojima se Hitler pojavljuje.

U jednom romanu Adolf Hitler postaje medijska zvijezda današnjice, dok je u drugom mirni klon koji živi u Parizu

Pariz, 2060. godine. Svijet budućnosti, kao što to je to često u književnosti, baš i nije najljepše mjesto za život, što najbolje zna klon Dolfi, jedan od dvojice glavnih junaka romana „Dolfi i Marilin“, koji je nedavno objavljen u Francuskoj. Klonovi u tom svijetu služe kao igračke ili sluge ljudi, a sličnu depresivnu sudbinu doživljava i Dolfi. Programiran je da nemai ego niti samopoštovanje, poslušan je i pokoran, a spletom okolnosti dolazi u posjed profesora istorije Tychoa Merciera. Kako pišu kritičari, Dolfija je teško ne sažalijevati, iako je zapravo riječ o jednom od šest ilegalnih klonova Adolfa Hitlera, nastalih na misteriozan način.

Autor ove distopijske alegorije koja na uznemirujući način predstavlja jadnog Hitlera u liku klona Dolfija je Francuz François Saintonge, kome je to zapravo pseudonim. To nije spriječilo francuske kritičare da ga proglase „jednim od najvećih novih talenata ove literarne sezone“, kako je napisao Le Monde.

Adolf Hitler ključni je lik i medijske satire 'Er is wieder da' ('On je opet tu') njemačkog pisca Timura Vermesa, u kojoj se pak Hitler nekim čudom probudi u Berlinu današnjice, i ubrzo postaje velika TV zvijezda. Njemački kritičari pišu da je riječ 'o briljantnoj medijskoj satiri', koja razotkriva sve apsurde medijske industrije.

Ali Hitler je i prije bio književni lik, za šta ima više nego dovoljno primjera. Jedan od njih je i priča majstora naučne fantastike Philipa K. Dicka „The Man in the High Castle“, u kojoj Hitler nakon kraja Drugog svjetskog rata završava u psihijatrijskoj ustanovi, a pojavio se i kao sporedni lik u poznatoj književnoj limunadi 'Vjetrovi rata' Hermana Wouka.(tportal.hr)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније