Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 11. 2015. 09:59 >> 09:48

ČETIRI FILMA

Džordž protiv Klunija u KIC-u

Ciklus posvećen poznatom američkom glumcu, režiseru, producentu i scenaristi Džordžu Kluniju biće realizovan u okviru filmskog programa Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ od 16. do 19.novembra, u Sali DODEST, sa početkom u 21 sat.

 

Ciklus će otvoriti film „Sirijana“ - „Syriana“ (2005) u  gdje se Džordž Kluni, Met Dejmon  i Amanda Pit  pojavljuju u glavnim ulogama, a naredna tri dana biće prikazani sljedeći filmovi: 17.novembar - “Martovske ide” - „The ides of march“ (2011), 18.novembar - „Michael Clayton“ (2007), i 19.novembar - „Ispovijesti opasnog uma“ - „Confessions of a dangerous mind“ (2002), uloge: Sam Rockwell, Drew Barrymore, George Clooney.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Počeci holivudskog glumca Džordža Klunija se vezuju za 1978.godinu, a pravu slavu doživio je tumačeći lik doktora Daglasa "Daga" Rosa u kultnoj tv drami „ER“. Za tu ulogu dobio je dvije "Emi" nominacije.

Uporedo sa snimanjem serije i ulogom Daga Rosa, radio je i na filmu, ostvarivši uloge u filmovima „Batman&Robin“ (1997) i „Daleko od očiju“ (1998), kada je i počeo dugotrajnu saradnju sa rediteljem Stivenom Soderbergom. Klunijeva prva velika holivudska uloga bila je u filmu „Od sumraka do svitanja“, u režiji Roberta Rodrigeza, a zatim su uslijedile i uloge u filmovima „Jednog lijepog dana“ i „Mirotvorac“.

Veliki uspjeh i popularnost imala je i Klunijeva filmska trilogija „Okeanovih jedanaest“ nastala u saradnji sa rediteljem Stivenom Soderbergom. Njegov prvi rediteljski projekat bio je triler iz 2002.godine „Ispovijesti opasnog uma“, a potom je snimio još četiri: „Laku noć“ (2005), „Srećno“ (2005), „Prljava igra“ (2008) i „Martovske ide“ (2011). Dobio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu „Syriana“ (2005), a imao je i tri nominacije u kategoriji glavna muška uloga u filmovima: „Michael Clayton“ (2007), „Gore u vazduhu“ (2009) i „Potomci“ (2011). Godine 2013. dobio je Oskara za najboljeg producenta za film „Argo“. On je jedina osoba u istoriji Oskara koja je bila nominovana u šest različitih kategorija. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније