Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 05. 2013. 12:07 >> 12:11

36 GODINA

Foto sešn sa tradicijom

Davne 1975. američki fotograf Nikolas Nikson "bacio je oko" na fotografiju svoje žene Bebe, na kojoj je sa tri sestre, i došao na ideju da to fotografisanje postane tradicija.

 

Od te godine, sestre Braun su se slikale svakih 365 dana i to sve do 2010. Da bio ovaj foto-sešn imao još jači utisak, sestre Heder, Mimi, Bebe, i Lori se na slikama nalaze uvijek na istim pozicijama.

Serija fotografija protegla se na 36 godina. Najmlađa od sestara, Mimi, imala je samo 15 godina na prvoj fotografiji, a najstarija, Bebe, na posljednjoj je imala 61.

U vrijeme kada je Nikson počeo ovaj projekat – sestre Braun imale su između 15 i 25 godina.

Iako  portreti možda nemaju neki veliki umjetnički značaj, utisak koji ostavljaju je izuzetan. Imamo rijetku priliku da vidimo kako su se mijenjalje epohe, moda i frizure, ali hemija između sestara je samo jačala tokom decenija.

Foto serijal, "Sestre Braun" (The Brown Sisters), bio je izložen u "National Gallery of Art" i "George Eastman House" u Ročesteru, a dva kompletne kolekcije fotografija prodate su na aukciji u Njujorku.

Fotograf Nikson u to vrijeme bio je profesor fotografije na "Massachusetts College of Art".

Zanimljivo je da ovaj "protok-vremena" nadmašuje za nekoliko godina sličnu ideju petorice prijatelja, koji su gotovo isto uradili tokom 30 godina, a počeli su 1982.

Kompletnu seriju fotografija pogledajte u nastavku, a knjiga "The Brown Sisters" dostupna je preko Amazon-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније