Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 05. 2013. 12:37   >>  12:39

ISTRAŽIVANJE

Van Gogove slike gube intenzitet

Novo istraživanje koje je napravljeno u muzeju "Van Gog" u Amsterdamu, otkrilo da su slike slavnog Holanđanina, u velikoj mjeri izgubile originalni intenzitet od 1880. do danas.

 

Slikar, grafičar i crtač na glasu je najbolji kolorista među slikarima. Impresivne nijanse žute, plave, slike drveća trešnje, suncokreta i neba, prave su vizuelne eksplozije, koje su dovele do toga da ime Van Gog postane sinonim za intenzivnost i ekspresionizam.

Novo istraživanje sprovedeno u "Van Gogovom" muzeju u Amsterdamu donijelo je iznenađujuće rezultate. Čini se da su boje koje danas vidimo na platnima slavnog slikara, samo blijedi odsjaji originalnih nanosa iz 1880. Nove spoznaje ukazuju da su slike zbog toga izgubile na intenzitetu i da "izgledaju praznije".

Istraživanje je predstavljeno na izložbi nazvanoj 'Van Gogh at Work', koja ispituje njegov slikarski rad, ulazi u dubinu tehnika kojima se služio, ali se bavi i  intimnim razmjenama ideja sa njegovim slavnim prijateljima poput slikara Gogena i Tuluza-Lotreka.

Novo otkriće o Van Gogovim ranim navikama je spoznaja da je Van Gog 'reciklirao' platna, preslikavanjem preko ranih radova. Ponekad je oslikavao i poleđine slika, tako da slika iz njegovog ranog perioda'The Potato Eaters', sadrži i vibrantni autoportret na pozadini.

Većina gledalaca ipak je zaključila da na njihov doživljaj slika, nijanse koje su godinama izgubile na 'sjaju', nijesu bile presudne. Van Gogov rad i dalje je, za većinu, 'vizionarski, impresivan i originalan'.(Tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније