Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 05. 2013. 22:38   >>  22:38

BIJELO POLJE

Regionalni festival fantastične književnosti

Prvi Regionalni festival fantastične književnosti, u Crnoj Gori, održaće se u Bijelom Polju, od 9. do 12. maja, u organizaciji Radija Bijelo Polje. Festival je posvećen literalnim djelima iz domena naučne fantastike, horora i fantazija, a brojni prateći programi održaće se na više lokacija u gradu najavio je direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović.

Pored objavljivanja zbirke priča „Nevidbog”, biće promovisani festivali iz regiona, izdavačke kuće, autori žanrovske književnosti a biće izoženi i radovi „Mitski ciklus”, akademskog slikara Džeka Hodžića, istakao je Rabrenović.

„Cilj Festivala je da se afirmacija kulturne scene Crne Gore, i razmjena ideja i umjetničkih djela u regionu iz kojeg su i odabrani  članovi žirija Adnadin Jašarević iz BiH, pisac i organizator Zekona, Davor Šišović iz Hrvatske, organizator fantastične književnosti u Pažinu i Dragoljub Igrošanac iz Srbije, glavni urednik sajta, art-anima posvećenog fantastičnoj književnosti“, kazao je direktor Radija Bijelo Polje.

Prvog dana festivala, planirana je posjeta etno selu „Vuković “, gdje će biti organizovane  promocije i predstavljeni festivali regiona. Svečano otvaranje planirano je u poslijepodnevnim časovima u kući Rista Ratkovića, gdje će biti promovisana zbirka “Nevidbog”.

Narednog dana biće predstavljena mito-antologija o slovenskim bogovima, koja je urađena sa piscima sa prostora Balkana, nakon čega će se predstaviti crnogorski pisac Milisav Popović sa svojim djelima.

Programom je predviđen i omaž Ristu Ratkoviću. O životu i djelu pisca prvog crnogorskog romana govoriće književni kritičar Draško Došljak. Tokom festivala predstaviće se pisci Adnadin Jašarević i Ante Zirdum iz BiH te udruženje Fantastika iz Beograda.

Pokrovitelj festivala je Opština Bijelo Polje, dok su suorganizatori projekta, Festivali fantastične književnosti iz Srbije, BiH i Hrvatske.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније