Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 02. 2013. 08:56   >>  09:00

ledeno doba

FOTO :Najstarija figurativna umjetnost na svijetu

U Britanskom muzeju u Londonu sjutra se otvara izložba posvećena umjetnosti ledenog doba.

Postavka nosi naziv „Umjetnost ledenog doba“ (Ice Age Art). Izloženi predmeti nastali su prije 40.000 do 10.000 godina, a izrezbareni su pomoću kljova vunenih mamuta. Moći će da se vide rezbarije životinja, poput bizona i lavova, ali i ljudskih figura.

Uporedo sa njima, biće predstavljena moderna djela Henrija Mura, Mondrijana i Matisa,koja ilustruju  ljudsku težnju za komunikacijom i stvaranjem umjetnosti kao načina da shvatimo sebe i naše mjesto u svijetu.

Izložba, čije je podnaslov "nastanak moderne svijesti", istražuje trenutak kada je ljudski mozak postao sposoban za koncept apstraktnosti, simbolike i mašte.

Kustos izložbe Džil Kuk kaže da su praistorijski umjetnici bili "u punom smislu moderni ljudi, kadri za maštu i kreativnost". Iz izloženih predmeta može se  vidjeti da su to bili vješti, iskusni umjetnici koji su eksperimentisali sa perspektivom, svjetlošću i pokretom.

Jedan od najlepših eksponata na izložbi je 23.000 godina stara apstraktna figura porijeklom iz francuskog mjesta Lespig kojom je veliki španski majstor Pikaso bio fasciniran i koja je uticala na njegove skulpture nastale tokom 1930-ih godina.

Od umjetnika ledenog doba dijeli nas  puno vremena, ali izloženi predmeti su dokaz da kreativnost i izražajnost traju koliko i sam čovjek.(Aptn)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније