Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 02. 2016. 14:41 >> 14:28

FILMSKI FESTIVAL

"Dječaci" otvaraju festival u Firenci

Crnogorski film "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa", režisera Nikole Vukčevića, biće prikazan večeras u 22.30 sati na otvaranju trodnevnog festivala "Balkan Florence Express" u Firenci.

Pored "Dječaka iz Ulice Marksa i Engelsa", biće prikazana još dva dugometražna ostvarenja - "Krugovi" Srdana Golubovića i "Babai" Visara Morine.

Kratkometražni filmovi su takođe, sa prostora bivše Jugoslavije i to iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Kosova, Srbije i Hrvatske.

Festival nosi parolu "Balkan kakav do sada nikada niste vidjeli" a ovo je njegovo četvrto izdanje.

Od premijernog prikazivanja u avgustu 2014. godine, "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa" nagrađeni su i prikazani na više od 20 međunarodnih festivala. Momčilo Otašević dobio je priznanje za najboljeg inostranog glumca u Madridu, Ana Sofrenović proglašena je najboljom glumicom na "SEE film festival"-u, Branka Stanić za najbolju inostranu glumicu na ,"Filmskim susretima" u Nišu, a Nikola Vukčević za najboljeg režisera na Filmskom festivalu u Herceg Novom.

Film je proglašen najboljim dugometražnim ostvarenjem na festivalu "Fingal International Film festival"-u, a bio je i u finalu "American Movie Awards"-a u Las Vegasu.  Tu su još festivali u Kairu, Kanadi, Kotbusu, Londonu, Filadelfiji, Sankt Peterburgu, Mumbaiju, Dablinu, Bostonu, Beču, Slovačkoj, Stokholmu, Parizu i drugim.

Bio je crnogorski kandidat za  "Oskara" 2014. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније