Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 05. 2013. 09:00 >> 09:00

STAR 1.700 GODINA

Jerusalim: Otkriven vrijedan mozaik

Na mjestu planiranom za izgradnju auto-puta otkriven mozaik ukrašen paunovima, golubovima i vinskim amforama iz 4. i 6. vijeka. Gotovo je netaknut, uprkos tome što je ležao nekoliko centimetara ispod polja u kibucu Beit Kama u okrugu B'nei Šimon oko 100 km od Jerusalima.

 

Otkriven je na mjestu drevne saobraćajnice zajedno sa ostacima naselja iz vizantijske ere koje se prostiralo na 6.000 kvadratnih metara.

Izraelska organizacija zadužena za antikvitete, koja je počela iskopavanja prije nego što su krenuli radovi na novom auto-putu, rekla je da je mozaik bio dio poda neke velike javne zgrade.

Mozaik je napravljen od crnih, bijelih i crvenih pločica i ima vrlo složen dizajn. U uglovima su amfore, a između su parovi paunova i golubova koji kljucaju zrna grožđa.

"Ovi simboli su često prikazivani u tom periodu",  kazao je jedan od arheologa. "Ali ono što čini jedinstvenim ovaj mozaik jeste veliki broj motiva koji se nalaze na jednom mjestu."

Arheolozi pokušavaju da odrede koja je bila namjena građevine sa pomenutim mozaikom. Moguće je da se on nalazio u dijelu sa gostionicom za putnike. 

Pronađeni su i bazeni i sistem kanala i cijevi ispred zgrade što je u to vreme bilo prilično skupo. Arheolozi kažu da su u okviru naselja postojale crkva, stambene zgrade i skladišta, javna zgrada i bazeni, a oko njih su bile farme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније