Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina

01. 04. 2016. 17:46 >> 17:29

MJESEČNI REPERTOAR

Nikšić: Dvije premijere u aprilu

U Nikšiću će, u okviru Vladine podrške razvoju kulture, biti održano oko 20 programa, a aprilski repertoar obilježiće dvije premijere, koje potpisuju Zahumlje u koprodukciji sa podgoričkom NVU ART 365 i Nikšićko pozorište.

Direktor nikšićke Javne ustanove Zahumlje, Vojo Krivokapić saopštio je da je premijera predstave „Jerihonska ruža“ zakazana za sjutra veče u Nikšićkom pozorištu.

On je rekao da u predstavi, za koju je tekst pisala hrvatska autorka Diana Meheik a režiju radio Mirko Radonjić, igraju Jelica Vukčević, Nikola Perišić, Nada Vukčević i Jovan Krivokapić.

„Jerihonska ruža je manja pozorišna forma, a njenoj realizaciji su doprinijeli Ministarstvo kulture, Opština i Nikšićko pozorište“, rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je tekst za predstavu, čija je ovo praizvedba, nastao po istinitoj ispovijesti Ukrajinke, žrtve seks trafikinga.

Saopšteno je da će 25.aprila biti premijerno izvedena predstava „Jao moj Jagoše“, po tekstu Miodraga Karadžića, a u režiji Gorana Bulajića, u kojoj igra 17 crnogorskih glumaca.

Bulajić je kazao da je riječ o najmasovnijoj predstavi, gledano po autorskom učešću i veoma zahtjevnom procesu što je, kako je dodao, rijetko na crnogorskim scenama.

„To je komedija mentaliteta i klasična Karadžićeva tema primjerena vremenu današnjem“, rekao je Bulajić.

Na aprilskom repertoaru biće i program Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Javne ustanove muzeji i galerije, urađen povodom deset godina od obnove nezavisnosti, a riječ je o projektu „Crnogorska savremena likovna scena“.

Pomoćnica direktora Centra savremene umjetnosti, Danica Bogojević kazala je da se radi o autorskom projektu istoričarke umjetnosti Žane Filipović, a predstaviće se radovi osam umjetnika: Romana Đuranovića , Nenada Šoškića, Abaz Dizdarević, Ratko Odalović, Draško Dragaš, Maja Šekularac, Vana Prelević i Maja Šofranac.

„Publika će vidjeti različite umjetničke forme, od instalacija, do crteža, slika, koji će pokazati na koji način današnji savremeni stvaraoci promišljaju o različitim temama“, kazala je Bogojević.

Aprilski program ozvaničiće večeras promocija knjige Zapadni zapisi i izložba fotografija Refleksija, autorke Lidije Vukčević, dok je za 4.april planiran poetsko – muzički performans Poezija Montenegrina, glumca Slobodana Marunovića i kantautora Slobodana Kovačevića.

Na repertoaru, u organizaciji Zahumlja i Književnog kluba Poenta poetika, ubilježeni su i Dani crnogorske poezije, tokom kojih će se sa stihovima družiti učenici nekoliko nikšićkih škola.

U okviru Programa u Podgorici će, u KIC-u Budo Tomović, 14.aprila biti predstavljen nikšićki multimedijalni projekat „Tango“ autorke Kristine Radović, a na sceni Nikšićkog pozorišta će 23.april biti održan koncert Folklornog ansambla Zahumlje.

U ime Koordinacionog tima, Kristina Radović kazala je da su programom predviđene i promocija zbornika „Crnogorska vlast i crnogorsko nacionalno pitanje“, autora mr Jadranke Selahanović, projekcije filmova, koncerti, izložbe fotografija i predstave za djecu.

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, koji je pokrenula Vlada na inicijativu Ministarstva kulture, četvorogodišnji je projekat, koji treba da rezultira unapređenjem kulturnog života grada pod Trebjesom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније