Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ PR Centar ]

06. 05. 2016. 13:34   >>  13:18 2

FESTIVAL PRAVOSLAVNOG FILMA

Mihalkov i Kusturica stižu u Podgoricu

Prvi međunarodni Hristovaskrsni festival pravoslavnog filma, na kojem će biti prikazano oko 25 filmova iz devet država, biće održan od 8. do 13.maja u Podgorici, najavljeno je danas na konferenciji.

 

Organizator festivala je nevladina organizacija Hristovaskrsni festival pravoslavnog filma, a pokrovitelj je Mitropolija crnogorsko – primorska.

Direktor Festivala, Radisav Jevrić, kazao je da će Festival biti održan u Kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja, a ulaz će biti besplatan,

„Festival će 12. maja biti održan u Manastiru Ostrog. Na Festivalu će biti prisutni autori filmova. Biće prikazano oko 25 filmova, počev od animiranog, kratkometražnog, igranog, dokumentarnog i dugometražnog filma“, rekao je Jevrić na konferenciji u PR Centru.

On je najavio da će na otvaranju, 8.maja, biti prikazan film Dragana Elčića „Život“, nakon čega će govoriti Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije.

„Na Festivalu će biti prikazani filmovi iz devet država, među kojima su Crna Gora, Srbija, Rusija, Bjelorusija, Bugarska, Azerbejdžan, Gruzija. Festivalu će prisustvovati Nikita Mihalkov, Emir Kursturica, Nikolaj Burljajev“, istakao je Jevrić.

Slekciju filmova su, kako je naveo, odabrali profesor na Akademiji umjetnosti Dragan Elčić i producent i dramaturg Jovan Marković.

Režiserka Nada Rahović, čiji film „Iskušenje“ će biti prikazan tokom Festivala, kazala je da je to ostvaranje rađeno prije 20 godina.

„To je jedna priča o ruskoj iskušenici koja je završila Muzičku akademiju i iz razloga koji su slični priči Ane Karenjine, došla je u Crnu Goru da provede svoj život u manastiru. Film je obišao mnoge festivale“, rekla je Rahović.

U vrijeme kad je film sniman, kako je navela, ruska iskušenica se nalazila u Manastiru Duga u blizini Podgorice,  a nakon toga je nastavila da boravi dalje po pravoslavnim manastirima.

„Film nije završen u životu, samo je završen na filmskoj traci“, kazala je Rahović.

Festival će početi 8. maja u 21 sat u Kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније