Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila R.B.

11. 06. 2016. 10:03   >>  09:45

FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA

Dvije predstave podijelile prvu nagradu

Predstave “Idemo u lov” Žorža Fejdoa u režiji Gorana Bjelanovića, Javne ustanove Centar za kulturu Berane i “Porodične priče” Biljane Srbljanović u režiji Milovana Ćetkovića, Dramskog studija “Fama” SMŠ” Vuksan Đukić” iz Mojkovca, pobjednici su 46. Festivala dramskih amatera Crne Gore.

Drugo mjesto pripalo je komadu “Nije čovjek ko ne umre” u izvođenju Bjelopoljskog pozorišta, dok je trećenagrađena predstava “Ples pobjednika” Studentskog teatra iz Podgorice.

Pobjednike festivala proglasio je žiri u sastavu: reditelj Blagota Eraković, predsjednik, te glumac CNP Slobodan Marunović i dramski pisac Obrad Nenezić.

Žiri je za najboljeg režisera proglasio Gorana Bjelanovića za pobjedničku predstavu “Idemo u lov”.

Nagradu za autorski projekat ponio je Dragan Koprivica za “Ples pobjednika”, a za najbolju mušku ulogu Filip Medenica iz Mojkovca. Najbolju žensku ulogu ostvarila je Irina Kastratović iz Berana.

Nagrada za kolektivnu igru i scensko istraživanje pripala je Sejfu Seferoviću i ansamblu “DODEST”. Najbolju žensku epizodnu ulogu odigrala je Milica Dabanović iz Podgorice, a nagrada za partnerski odnos na sceni pripala je Slađani Bubanja, Predragu Vukojeviću i Vladu Tomoviću, glumcima Bjelopoljskog pozorišta. Nagrada za najbolju mušku epizodu dodijeljena je Jusufu Bajramspahiću iz istog pozorišta. Nagrada za bravuru “Fuad Zaimović- Strela” uručena je Paolu Iritanu i Ivi Aćimić. Najbolji mladi glumac je Vuk Pavićević, a najmlađi Vladan Vukotić i Matija Đukanović.

Najbolju muziku odabrala je Milena Vračarić, a najbolju scenografiju Irvin Masličić i Asmer Rugovac. Nagrada za najbolji kostim pripala je Jasmini Cvijović, a za scenski govor ansamblu “Akord” iz Nikšića.

Žiri je posebno priznanje dodijelio Milovanu Ćetkoviću za dugogodišnji autentičan, istrajan autorski doprinos razvoju dramskog amaterizma u Crnoj Gori i šire.

Na festivalu je učestovalo sedam ansambala iz pet crnogorskih gradova.

Predsjednik žirija, reditelj Blagota Eraković, ocijenio je da je ovogodišnji festival imao visok nivo, zašta dio zasluga pripada selektoru festivala Peđi Vukojeviću.

"Reditelji su jako napredovali kada je u pitanju umjetnost režije, no, ipak je mladost ono što daje pečat ovoj kulturnoj manifestaciji. Na sceni su skoro stoprocentno dominirali mladi glumci, među kojima je ne mali broj srednjoškolaca, pa čak i osnovca. Stoga, za budućnost dramskog amaterizma u Crnoj Gori ne treba brinuti“, kazao je osnivač festivala koji traje skoro pet decenija, Blagota Eraković.

"Ono što je indikativno za ovaj festival je što sve predstave na jedan fini umjetnički način tretiraju sami život u kojem živimo, komentarišući sve ono što nas opterećuje, ono što je aktuelno u našim životima“, istakao je glumac CNP Slobodan Marunović.

Svi ti potresi, svi ti nemiri koji stvaraju kod mladih ljudi jednu vrstu samoizolacije, koju smo vidjeli u predstavi Dodesta, te jednu vrstu bijega od stvarnosti u jednom preciznom vrhunskom vodvilju u beranskoj predstavi, te Porodične priče Biljane Srbljanović koju su igrali glumci iz Mojkovca, koje komentarišu vrijeme iza nas, a na posredan način i recidive tog vremena koje žive ti mladi ljudi, kazao je Marunović.

"Dakle, festival je angažovan, ima puni smisao i sve ono što nosi pozorište i čemu služi pozorište ne samo kao privjezak društva koja opominje, uči, oplemenjuje, primjećuje i kritikuje i čini da ovaj svijet u kojem živimo bude ljepši i bolji od ovog koji trenutno živimo“, istakao je Marunović.

Dramski pisac Obrad Nenezić smatra da je ove godine festival imao potpuno drugačij koncept koji se ogledao u više rediteljskih predstava i više alternativnog pozorišta.

"Rad profesionalnih reditelja sa amatrima je donio rezultate tako da imamo nekoliko izvanrednih predstava. Uz „stare vukove“ pojavljuje se plejada mladih glumaca od kojih u narednim decenijama možemo očekivati zapažena glumačka ostvarenja koja nekima od njih možda omoguće i profesionalni angažman", kazao je Nenezić.



Voditelj na ovogodišnjem festivalu, novinar Vanja Kovačević, smatra da ovogodišnjem festivalu treba odati priznanje u nekoliko segmenata: pored promovisanja mladih glumaca, publika je vidjela izuzetno kvalitetne predstave i to u dvostrukom smislu - prije svega kvalitet glumaca koji je uvijek nesporan na Festivalu dramskih amatera i rediteljski pomaci kada su u pitanju predstave.

"Ove godine publika je mogla da vidi različite poetike, različite pisce i načine na koji su ih reditelji postavili, ali ni jedna predstava, od prve do posljednje, nije bila bez koncepta. To je ono što je vrlo značajno i što govori da se festival, i pored gotovo pet decenija postojanja, i dalje razvija i učvršćuje svoj status jednog od najprestižnijih mjesta u Crnoj Gori kada je u pitanju teatarski život", ocijenio je Kovačević.


Tekst i foto: Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније