Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

21. 05. 2013. 15:35 >> 15:36

VRT U VRTU

FOTO: Kad je "spolja unutra"

"Outside-In" instalacija postavljena u sklopu 22. međunarodnog festivala vrtne umjetnosti u Čamon Sur Loreu u Francuskoj, rad arhitekate Meira Lobatona Korone i Ullija Hekmana, vizuelni je paradoks koji posmatrača nastoji da podstakne na razmišljanje o granicama fizičke stvarnosti i vizuelne percepcije.

 

"Outside – In" u stvari je minimalistička kutija, postavljena u šumarku, koja lebdi 60-ak cm iznad zemlje, bijela poput slikarskog platna koje oslikavaju sjene krošnje obližnjih stabala.

Iako posjetioci pretpostavljjua da se u kutiji nalazi tek dio šume u kojoj se nalazi, debla koja uočava ispod bijelog ruba kutije i krošnje koje štrče iz  nje upućuju na to; tek kada se približi i pogleda kroz perforacije, okulare razmještene na raznim visinama po obodu kutije pa se mora sagnuti ili propeti na vrhove prstiju, posjelac shvata da je uvučen u beskrajni prostor iluzije u kojem biljke i drveće nestaju u daljini.

Radi se tu, svakako, o igri lukavo postavljenih dvosmjernih ogledala koja golicaju našu percepciju, žongliraju sa štapićima i čunjićima unutar našeg oka.

Iskustvo gledanja u unutrašnji prostor da bismo, u stvari, vidjeli onaj spoljnji – multipliciran i beskrajan, zanosno je i frustrirajuće. 

"Outside – In", vrt u vrtu , riječima autora meditacija je o prostoru, svjetlosti i mogućnosti beskonačnog, viđenog kroz bezbroj refleksija sadržaja koji je zarobljen unutar studiozno postavljenog svijeta dvosmjernih ogledala, živi organizam koji nas podstiče da se osvrnemo na razlike onog što vidimo i onog što znamo.(pogledaj.to)

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније