Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

22. 05. 2013. 13:00 >> 13:00
1

POMEO KONKURENCIJU

"Pakao" ruši sve pred sobom

Novi roman Dena Brauna "Pakao"(Inferno), osvojio je britanske književne ljestvice već u prvoj nedjelji nakon objavljivanja. Iako su čitaoci pohrlili u knjižare, kritičari ne biraju riječi uvrede za "Pakao". Braun kaže da je navikao na "sportsku disciplinu premlaćivanja" koja se ukorijenila među kritičarima.

 

Zasad je prodato respektabilnih 228.961 kopija. Na drugom mjestu je roman Martina Kola "The Life", sa 23.821 prodatih primjeraa. 

Iako je Den Braun "pomeo" konkurenciju, a novi roman je automatski postao bestseler, opet zaostaje za statistikama prodaje prethodnih izdanja, kao što je roman "The Lost Symbol", koji je prodat u 550.000 primjeraka prije četiri godine. 

Publika je ponovno poklonila svoje povjerenje Braunu, ali kritičari nijesu pokazali istu količinu oduševljenja .

"Braunov stil se popravlja: dok je nekad bio nepodnošljiv, sad je samo – loš. Njegova proza koja se bavi detaljisanjem velikih imena i napominjanjem tačnih proporcija zgrada zapravo je okarakterisana manjkom preciznosti. To sprječava čitaoca da se uživi u priču. Ovo je njegova najgora knjiga, i to zbog tužnog, čak i plemenitog razloga – njegova ambicija ponovno je premašila njegove spisateljske sposobnosti', napisao je Džejk Keridž za "Dejli telegraf".

"Prvo sam mislio da je Den Braun samo loš pisac. Sada, nakon čitanja njegove nove verzije apokaliptičnog trilera koji ponovno ispisuje svakih nekoliko godina, sumnjam da bi mogao biti i lud. Škola čarobnjaštva Hogvorts iz 'Harija Potera' u poređenju  s Braunovim mozgom je čisto, osvijetljeno i ekstremno lucidno mjesto', našalio se kritičar Piter Konrad u "Obzerveru".

Braun je za "Bi-Bi-Si"(BBC) objasnio kako mu ne smetaju poražavajuće kritike jer se već navikao na "novi sport u kom se kritičari takmiče ko će ga najviše pretući".

"Volio bih da svi vole ono što radim i naravno da su kritike bolne. Vremenom sam naučio da je univerzalno prihvatanje i poštovanje nedostižan i nerealan cilj. Ako me kritičar ocrni, jednostavno zaključim da moja literatura ne odgovara stilu koji preferira i ne bavim se dalje dubokim ulaženjem u to. Pročitam i vrlo pohvalnu kritiku, pa sam naučio da ne slušam ni jednu ni drugu stranu – ljude koji vas obožavaju ili preziru. Najbolje je napisati knjigu kakvu biste i sami voljeli pročitati i nadati se da će i ostali ljudi podijeliti vaš ukus. Zbilja nije komplikovano", objasnio je Braun.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније