Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 07. 2016. 14:11 >> 13:58

U NIKŠIĆU

Julski repertoar sa 17 programa

Program podrške razvoju kulture tokom jula biće u znaku Javnih ustanova Zahumlje i Narodne biblioteke Njegoš, koje organizuju većinu od 17 sadržaja sa kojima će se publici predstaviti u Nikšiću i na gostovanjima u Makedoniji i Crnoj Gori.

Početak Programa ozvaničiće večeras u galerijama Nikola I i Ilija Šobajić izložba Presjek crnogorske savremene likovne scene 2006-2016, čiji su organizatori nikšićka Javna ustanova Muzeji i galerije i Centar savremene umjetnosti Crne Gore, u saradnji sa istoričarkom umjetnosti Žanom Filipović.

Publika će moći da pogleda radove 24 umjetnika.

„Izložba će biti upriličena povodom deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore i hiljadu godina njene državnosti”, kazala je u ime Koordinacionog tima Programa, Kristina Radović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Predstavnica Zahumlja, Ljiljana Agramović saopštila je da je za sjutra veče planirana promocija knjige Anđele Radovanović Žena od kamena, koju ta ustanova organizuje sa NVO Udruženje paraplegičara iz Nikšića, dok je 4.jul rezervisan za tribinu Kultopis i akademskog slikara Rajka Todorovića – Todora.

Govoreći o programima Zahumlja, Agramović je najavila da će se dječji i omladinski folklorni ansambli predstaviti i na festivalima u Ohridu i Bitolju u Makedoniji, kao i Podgorici, a učestvovaće i na kampu Susret mladih dijaspore Crne Gore na Ivanovim koritima koji će se održati 21.jula.

"U Njegoševoj ulici u Nikšiću, zajedno sa Bluz barom i Kulturnim centrom Punkt 13.jula organizujemo cjelodnevni multimedijalni projekat 'Arterija'", kazala je Agramović.

Direktorica Narodne biblioteke Njegoš Renata Bulajić podsjetila je da ta Javna ustanova u okviru Programa podrške razvoju kulture mjesečno organizuje najmanje po dva događaja, bilo da je riječ o samostalnom predstavljanju ili u saradnji sa drugim institucijama.

"Akcenat stavljamo upravo na tu saradnju, jer želimo da u program uključimo što veći broj ljudi i tako promovišemo Biblioteku na pravi način i veoma smo zadovoljni rezultatima“, kazala je Bulajić.

Prema njenim riječima, 12.jula će u saradnji sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Nikšića organizovati promociju knjige Žene i njihov doprinos u istoriografiji Crne Gore u prvoj polovini XX vijeka, autorke Vesne Kovačević koja se „dotakla perioda kada je žena postala društveno vidljivija, socijalno angažovanija i identitetski svjesnija".

Potpis Narodne biblioteke Njegoš biće i 26.jula na književnoj večeri Izbor iz crnogorske poezije XX vijeka, čiji je autor glumac Sreten Mitrović.

Na julskom repertoaru ubilježena je i promo žurka pod nazivom Vjeruj, kao najava prepoznatljive muzičke manifestacije sedmi Bedem fest, koji će se održati od 25 do 27.avgusta.

Program podrške razvoju kulture pokrenula je Vlada kao četvorogodišnji projekat čiji je cilj oživljavanje kulture u Nikšiću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније