Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 05. 2013. 11:52 >> 11:56

KULTURA

III Filmski Festival u Parizu

"Sve počinje od kulture", rekla je između ostalog, ambasadorka Crne Gore u Parizu dr Irena Radović, prilikom otvaranja III Festivala filma Jugoistočne Evrope, sinoć u Gradu svjetlosti. Tokom četiri dana, do 25. maja, L'Entrepôt će okupiti preko 2500 posjetilaca Festivala koji će imati priliku da, u zvaničnoj konkurenciji, pogledaju 50 filmova iz 12 zemalja Jugoistočne Evrope. Festival otvorio "Njegoš" - dokumetarni film Branka Baletića.

 

Ambasador Crne Gore u Francuskoj dr Irena Radović, koja se obratila u ime Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture, kao jednog od pokrovitelja i utemeljivača Festivala, otvorila je III Filmski Festival u Parizu, a prisutnima su se takođe obratili generalni direktor UNESCO, Kišor Rao, i počasni predsjednik Festivala, Iv Boise.

Tokom obraćanja ambasadora, Radović je pozdravila održavanje Festivala, uz tradicionalnu podršku Ministarstva kulture Crne Gore. Posebno je istakla zadovoljstvo činjenicom da je ovogodišnji Festival otvoren dokumentarnim filmom „Njegoš“, našeg istaknutog reditelja Branka Baletića, u godini u kojoj se obilježava jubilej 200godišnjice od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

"Od samog početka, Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture Crne Gore pružili su podršku ovom projektu koji su pokrenula dva velika prijatelja Crne Gore: Jordan Plevneš, priznati  ‘’balkanofil’’, koji je zaljubljen u crnogorsko duhovno nasljeđe, Iv Boiset, počasni gost Crnogorskog filmskog festivala, kao i direktor Crnogorskog filmskog festivala, Zoran Živković, koji je sa nama večeras", istakla je ambasadorka Radović.

"Tokom konferencije za štampu prilikom održavanja Crnogorskog filmskog festivala oni su izjavili da, kao što je rekao Nicolas Bouvier da je ''Balkan srce Evrope’’, da to srce treba da pulsira svojom kinematografijom i kulturom svake godine u Parizu. 

Ovaj festival, nastao u Crnoj Gori predstavlja značajan doprinos evropeizaciji Balkana i mogućnosti da se sve zemje Jugoistočne Evrope osećaju pripadnost istoj porodici i dijele evropsku budućnost, čije su temelje postavili Žan Mone i Robert Šuman.

Uz podsjećanje na riječi Žan Monea, da „ako se Evropa ponovo gradi, da bi sve trebalo da počne od kulture” , tako je i festival filma Jugoistočne Evrope dokaz da sve  može početi od kulture", istakla je Radović.

Crnu Goru će tokom III Filmskog Festivala Jugoistočne Evrope u Parizu, u zvaničnoj konkurenciji uz dokumentarni film ''Njegoš'' predstaviti i filmovi „As pik- loša sudbina“ Draška Đurovića, „Slani život“ Smajila Slada Divanovića i „Život je“ Vladimira Perovića.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније