Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: B.V.

30. 08. 2015. 23:55   >>  30. 08. 2016. 19:51

MULTIMEDIJALNI FESTIVAL

"Besac fest" u Virpazaru od petka

Multimedijalni festival „Besac fest“ prvi put će se održati na tvrđavi Besac u Virpazaru od 2. septembra do 1. oktobra u organizaciji turističke agencije „Guliver“ iz Podgorice.

 

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da su glavne aktivnosti festivala podijeljene na književni, muzički, filmski i arhitektonski segment, radionice i tribine. Ministarstvo je jedan je od glavnih pokrovitelja manifestacije, sa ciljem da podrži programe koji afirmišu kulturna dobra.

„Projekcije filmova, koncerti, muzičke i arhitektonske radionice održavaće se u prostorima tvrđave Besac, u Virpazaru. Tvrđava Besac je zaštićeno kulturno dobro, izgrađena je u XV vijeku od strane Turaka i uvijek je imala značajnu ulogu među utvrđenjima na Skadarskom jezeru. Ovim programom želimo vratiti važnost ovom mjestu i dati mu novu ulogu u kulturnom životu ove regije“, navodi se u saopštenju.

Cilj istorijskih i arhitektonskih radionica jeste da ispitaju potencijal i postave smjernice za budući razvoj ovih kulturnih dobara, kako svakog objekta pojedinačno, tako i cjeline kompleksa koju ova mjesta čine zajedno.

Prvog dana festivala biće prikazani filmovi autora nove crnogorske kinematografije, koji su pokupili značajne nagrade na festivalima širom svijeta:  „Umir krvi“ -  Senad Šahmanović, „Biserna obala“ – Dušan Kasalica, „Zakloni“ – Ivan Salatić.

Na otvaranju festivala nastupiće i jedna od najznačajnijih hrvatskih spisateljica, Daša Drndić, koja se proslavila romanom „Trieste“, a s kojom će razgovor voditi čuveni književni kritičar i urednik KPZ-a Beton – Saša Ćirić. 

„Nakon književne večeri među zidinama tvrđave nastupiće jedan od glavnih svjetskih predstavnika „surf-rock“-a – „The Bambi Molesters“, bend koji je više puta nastupao sa velikim američkim bendovima i muzičarima kao što su „R.E.M.“ i Kris Ekman“, navodi se u saopštenju.

Pored „Molesters“-a nastupiće i hrvatski trio „Chui“, koji predstavlja spoj „jazz“-a, elektronike i „rock'n roll“-a, i već s prvim istoimenim albumom iz 2012. godine osigurali su kultni status na hrvatskoj muzičkoj sceni.

U daljem, cjelomjesečnom programu predstaviće se književnici i izdavačke kuće iz regiona. „Partizanska knjiga“ iz Kikinde, sa autorima Denisom Čokićem, Nemanjom Jovanovićem i Vladimirom Arsenićem.

„Partizanska knjiga“ je organizacija udruženog rada, asocijacija slobodnih proizvođača i zanatlija. Temelji se na principima partizanskih metoda borbe, a osnovno načelo „Partizanske knjige“ glasi: „Vjerovati, čitati, boriti se“. Izdavačka kuća iz Crne Gore „Žuta kornjača“ predstaviće se u razgovoru sa autorima Ilijom Đurovićem i Branom Mandićem. Nezavisno izdavaštvo kakvo predstavlja „Žuta kornjača“ je vezano za književnost napisanu na crnogorskom, srpskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku, kao i prevode svjetske književnosti.

„Prvu radionicu, odnosno svakodnevno muziciranje u prostoru tvrđave vodiće poznati ruski kompozitor Boris Filanovski sa studentima Muzičke akademije sa Cetinja, za koje je napisao kompoziciju po narudžbi Festivala savremene umjetnosti „TransArt“ u Bolcanu (Italija). U ambijentu Besca na kompoziciji čija je premijera zakazana za 25. septembar na „TransArtu“, radiće sedmočlani ansambl studenata, za ovu priliku okupljen pod imenom „GusLiars“. Na guslama, tradicionalnom crnogorskom instrumentu, mladi umjetnici izvešće kompoziciju „Group Portrait with Massacre - Song of Western Slavs“, navodi se u saopštenju.

Ostali pokrovitelji i prijatelji festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore, Kulturni centar Bar, Opština Bar, „Krokodil Festival“, „Boka Art Film Festival“.

Raspored dešavanja i nastupa možete pratiti na Facebook stranici festivala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније