Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

30. 05. 2013. 10:10 >> 10:11

U ENGLESKOJ

Otkrivena Rubensova skica Marije Mediči

Crtež koji posjeduje Univerzitet u britanskom gradu Redingu je rad holandskog umjetnika Petera Paula Rubensa (1577-1640), potvrdili stručnjaci te ustanove.

 

Vrijednost skice na kojoj se nalazi lik Marije Mediči razmjera 10,8 centimetara sa 8,9 centimetara procjenjuje se na 75.000 funti (112.642 dolara), prenosi Bi-Bi-Si.

Crtež je nastao oko 1622.  i još je jedan lik nekadašnje francuske kraljice urađen Rubensovom rukom: njeni portreti nalaze se još u Luvru i Britanskom muzeju i Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu.

Za ovaj rad, koji je sredinom prošlog vijeka kupljen za 50 funti (75 dolara), od početka se mislilo da je Rubensov, ali je to tek sada potvrđeno.

Profesor Ana Grucner Robins, sa Katedre za umjetnost na ovom Univerzitetu, nazvala je ovo "veoma zanimljivim otkrićem".

Robinsova je objasnila da skica pripada grupi crteža rađenih za 21 portret u prirodnoj veličini, koje je Marija Mediči 1622. povjerila Rubensu za ukrašavnje Luksemburške palate.

Marija Mediči (1575-1642.) bila je kćerka Frančeska I Medičija i druga supruga francuskog kralja Anrija IV. Kada je Anri ubijen 1610. dodijeljeno joj je regentstvo, koje je obavljala tokom sedam godina u ime maloljetnog sina Luja XIII.  

Nju je izvrsno tumačila Virna Lizi u filmu "Kraljica Margo" (1994.) Patrisa Šeroa, sa Izabel Ađani u naslovnoj ulozi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније