Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.M.Lj.

21. 09. 2016. 09:34   >>  09:14

DANILOVGRAD

Otvoren Green Montenegro festival

Druga edicija festivala „Green Montenegro International Film Fest“ (GMIFF) 2016. svečano je otvorena u Centru za kulturu Danilovgrad.

 

Predsjednik Skupštine Opštine Danilovgrada i član Savjeta festivala Miško Đurović istakao je da je grad počastvovan ovakvim događajem, posebno što se ova manifestacija događa u desetogodišnjici nezavisnosti države Crne Gore i 25-godišnjici od proglašenja ekološkom državom.

”To je prilika da vidimo obimnu filmsku građu posvećenu ekologiji, koja nedvosmisleno govori o daru prirode koju smo obavezni sačuvati. To su projekcije koje imaju vrstan umjetnički kvalitet i sada u Danilovgradu predstavljaju  dokumentarno filmsku i informativnu vrijednost, posebno uz  saznanje što do nas dopiru sa širokog horizonta svijeta", kazao je Đurović.

Stalna koordinatorka sistema UN Fiona Mek Kluni, predstavnica kancelarije UNDP u Crnoj Gori poručila je da će kinematografija svakako pomoći da se razvije kultura koja poštuje životnu sredinu.

,,Ovaj festival ima dugoročnu viziju da afirmirmiše prirodne resurse Crne Gore, njihovo racionalno korištenje i zaštitu njene autentične ,,divlje ljepote''. Većina onih koji posjete Crnu Goru, kao i ja sama, impresionirani su kvalitetom vazduha, čistoćom vode i gotovo netaknutim pejzažima gora i mora. Festival ima dugoročnu viziju da afirmiše prirodne resurse Crne Gore, njihovo racionalno korištenje i zaštitu njene autentične `divlje ljepote'”, kazala je Mek Kluni.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, rukovoditeljka Direktorata za zaštitu vazduha i zaštitu od buke u životnoj sredini Tamara Đurović, iskazala je snažnu podršku resornog ministarstva u organizaciji II edicije ,,Green Montenegro International Film Fest“ 2016. .

,, Neobično mi je drago da su umjetnici pronašli ovaj način da učine život ljepšim, sadržajnijim i kvalitetnijim, i time doprinesu očuvanju životne sredine, kroz filmska ostvarenja, predavanja, organizovanje biciklističkih tura, planinskih pohoda, izložbi i turističke obilaske" kazala je Đurović.

 

Otvaranju su prisustvovali brojni gosti, predstavnici Opštine Danilovgrad, članovi Savjeta festivala, kancelarije UNDP u Crnoj Gori,  Ministarstva turizma i održivog razvoja, studenti Policijske akademije i brojni posjetioci.

Nakon svečanog otvaranja festivala priređena je projekcija filma iz kategorije ,,Ekologija", francuske produkcije pod nazivom ,,HUMAN" i to je  prvi film koji je premijeru imao u dvorani Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, u septembru prošle godine, u prisustvu Generalnog sekretara UN-a, Ban Ki-Muna.

Kako bi festivalska priča imala što više odjeka, posebno kod mladih, projekcije filmova već su  počele , u Gimnaziji  ,,Petar I Petrović Njegoš,,  u Danilovgradu, Gimnaziji  ,,Slobodan Škerović"  u Podgorici, kao i Osnovnoj Školi ,,Njegoš" u Spužu. S tim će nastaviti i narednih dana, i za studente  Policijske akademije u Danilovgradu i na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.

Organizatori i producenti događaja su: Opština Danilovgrad, Centar za kulturu Danilovgrad, Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM  i Montenegrin Universal theatre iz Podgorice.

Medijski sponzor festivala je RTCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније