Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

31. 05. 2013. 12:08 >> 12:08

VENECIJA

Bijenale: Pozitivne ocjene za crnogorski paviljon

Crnogorski paviljon na 55. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji otvoren je sinoć.

U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika inostranih medija, kritičara umjetnosti i kustosa uglednih međunarodnih institucija kulture, izložbu Irene Lagator Pejović „Misliti slikom“ otvorio je Bazon Brok, poznati umjetnik i profesor estetike na Univerzitetu u Vupertalu.

“U ovoj instalaciji, Irena Lagator Pejović dala je savršen, otvoren i jasan odgovor koji bi svaki umjetnik i naučnik zainteresovan za procese kognicije i komunikacije trebalo da iskoristi. Počevši sa prvom odajom koja ispituje načine vrednovanja svijeta koji nas okružuje, kroz crnu kutiju, svima blisku strategiju mjerenja razlike između unosa i iznosa, i posljednju sobu koja nas podsjeća da djelujemo u sadašnjem momentu, rad Irene Lagator Pejović ispituje procese evaluacije, kao i dijalektiku između raznih vidova spoznaje, umjetničke i naučne, i komunikacije. Irena Lagator Pejović je dovoljno jaka da svojim umjetničkim radom, a posebno ovom instalacijom, kreira prostor mira i saznanja koji nas štiti od destruktivnih sila svijeta u kojem smo prinuđeni da djelujemo bez razumijevanja“, kazao je Brok.

Lagator Pejović počastvovana je, kako je kazala,  što je projekat Misliti slikom dobio pozitivne ocjene velikog broja predstavanika internacionalne stručne javnosti

 

„Veliko je zadovoljstvo čuti riječi Bazona Broka o projektu Misliti slikom. Počastvovana sam njegovom potvrdom da se crnogorski projekat utemeljuje u odnosu umjetnosti i nauke u interdisciplinaranom kontekstu“, kazala je crnogorska umjetnica.

Kako se u saopštenju ministarstva navodi paviljom su pored pored međunarodnih kulturnih poslenika, posjetili su predstavnici i zvaničnici zemalja regiona, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Makedonije.

Generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvralaštvo Dragica Milić kazala je da je Bijenale u Veneciji  dobra prilika za preispitivanje crnogorskog savremenog stvaralaštva unutar internacionalnog sistema vrijednosti u umjetnosti.

„Tri spojene cjeline koje konstituišu  projekat „ Misliti slikom“, vode nas kroz vrijeme i prostor u kojima iskustvom, čulima i imaginacijom, preispitujemo i oblikujemo svijet u nama i oko nas, sa namjerom da odgonetnemo „kosmičke tajne“ ali i spoznamo granice ljudskih mogućnosti i sposobnosti da uspostve sistem vrijednosti i odnosa, koji će se zasnivati na neograničenoj odgovornosti svakog pojedinca - prema svima i svih prema njemu.  Bio bi to savršen poredak, ostvariv, možda, koliko i  „Enciklopedijska palata“ Marina Auritija. Ali, svrha umjetnosti je da traga za njim, provokacijom, istraživanjem, ispitivanjem, na specifičan i suptilan način. Projekat „Misliti slikom“ sve to posjeduje. Uvjereni smo da će ga i međunarodna javnost u Veneciji tako doživjeti“, kazala je Dragica Milić na otvaranju izložbe.

 

Izložba Lagator Pejović pobrala je pozitivne kritike brojnih poznatih istoričara umjetnosti , među kojima su i Krista Štajnle, dugogodišnja direktorka Nove Galerije u Gracu, Laura Safred, profesorka na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji, Kloe Pikoli, novinarka italijanskog dnevnog lista La repubblica, Čeiko Kiade, kustosica Muzeja XXI vijeka za savremenu umjetnosti u Japanu, direktorica Šardžah Bijenala, kao i predstavnici aukcijske kuće Sotbi, navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније