Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

31. 05. 2013. 22:32 >> 22:32

NOVA KNJIGA

Dopunjeno izdanje - „Mi djeca sa stanice Zoo“

Izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice objavila je novo i dopunjeno izdanje knjige „Mi djeca sa stanice Zoo“, Kristijane F.

Dopuna ovog kultnog djela ogleda se u originalnim fotografijama likova autobiografske priče Kristijane F. Ova ispovijest predstavlja uspješan spoj autentičnog dokumentarnog i književnog teksta. Već više od dvadeset godina ima status bestselera bez tendencije opadanja interesovanja.

Ideja za nastanak knjige „Mi djeca sa stanice Zoo“ potekla je od Kaja Hermana i Rika Horsta, novinara magazina Štern, koji su 1978. upoznali petnaestogodišnju Kristijanu F., heroinsku zavisnicu na liječenju.

Planirani intervju sa Kristijanom pretvorio se u dvomjesečnu ispovijest o problemu narkomanije među adolescentima. Snimljeni materijal dvojica novinara godinu dana nakon toga objavljuju u vidu knjige.

Ovaj roman prati život trinaestogodišnje Kristijane koja je sa svojim roditeljima iz sela prešla da živi u grad. Kao i svaka pridošlica, pokušava da se uklopi u novo društvo i nađe sebi zabavu. Otežavajuća okolnost je i to što otac zlostavlja nju i njenu mlađu sestru i u stalnoj je svađi sa majkom.

Roditelji se poslije kraćeg vremena razvode. Tražeći spas i bijeg od porodične drame, trinaestogodišnja Kristijana ulazi u svijet droge i prostitucije. Od društva saznaje za mjesto Saund, najmoderniju diskoteku Evrope.

Majka ni ne sluti kakvo je to mjesto i dopušta trinaestogodišnjoj Kristijani da pođe na zabavu. Kristijana već poslije prvog odlaska proba heroin i postaje zavisnik.

Kao i sva narkomanska i nesrećna djeca počinje da posjećuje stanicu Zoo, gdje započinje njen život prostitutke. Kristijana F. je probala hašiš kada je imala dvanaest godina, a sa trinaest je već postala zavisna od heroina. Njena majka skoro dvije godine nije znala da joj kćerka vodi dvostruki život.

Kristijana detaljno i potpuno opisuje sudbinu djece, koju javnost primjećuje tek kada postanu žrtve droge. Ova potresna priča prikazuje surovu istinu… Istinu koja je bolna i koja prikazuje koliko droga loše utiče na omladinu, na kakav ih put navodi i kakve posljedice donosi.

Ova iskrena i potresna ispovijest razotkriva istinski problem dječije narkomanije i dječije prostitucije, ali i čitav društveni kontekst koji omogućava da se ovi problemi nesmetano razvijaju: nezainteresovanost odraslih za probleme djece i mladih, hipokrizija društva, konformizam, nepostojanje odgovarajućih institucija i nezainteresovanost postojećih, dehumanizovana kompetitivnost u školi i u društvu.

Po ovoj knjizi je snimljen i film u režiji Eli Edel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније