Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 06. 2013. 15:23   >>  15:24

PRIJESTONICA

Otvara se Francuski ugao

Na Cetinju će krajem sljedeće nedjelje biti otvoren Francuski ugao u zgradi bivšeg Francuskog poslanstava, najavljeno nakon potpisivanja Protokola o saradnji fondacija „Petrović Njegoš“ i „Robert Šuman“, koji su zajedno sa Prijestonicom i Nacionalnom bibliotekom „Đurđe Crnojević“ partneri u projektu.

Ocijenjeno da će kroz afirmaciju francuske kulture Prijestonica i njeni građani biti bliži Evropskoj Uniji i savremenim evropskim tokovima.

Princ Nikola II Petrović predložio je da Francuski ugao na Cetinju bude nazvan po Federiku Rosiju.

„Federik Rosi bio je veliki umjetnik, osnivač francuske televizije i autor je velikog broja filmova o prirodi i otud predlažem da Francuski ugao na Cetinju bude nazvan njegovim imenom. Zahvaljujući ovom projektu, francuski jezik i edukacija u znatnoj će mjeri približiti Cetinje Evropi“, rekao je princ Nikola.

Predsjednik fondacije „Robert Šuman“ Žan Dominik Đulijani istakao je kako mu je drago što je bio u prilici da posjeti Cetinje.

„Drago mi je što je Cetinje, kao Prijestonica kulture, mjesto susreta naše dvije fondacije. Od izuzetnog je značaja da se Francuska i Crna Gora, kao stari prijatelji, međusobno pomažu, što je i ključni cilj naše saradnje“, naglasio je Đulijani.

Pozdravljajući prisutne gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović je kazao da ukoliko se osvrnemo na stranice istorije, koje sežu stoljećima unazad, sa njih se jasno iščitava kako crnogorski narod u Francuskoj i njenim građanima ima tradicionalno naklonjene i uvažene prijatelje, jer o odnosima dvije države, više od riječi, govore brojni događaju i toponimi.

„Našoj gradskoj upravi čini čast i zadovoljstvo da budemo dio jednog dobrog projekta koji će višestruko obogatiti našu gradsku scenu, počev od sfere kulture, preko edukacije, sve do diplomatije“, kazao je Bogdanović.

Direktorica CNB „Đurđe Crnojecvić“ Jelena Đurović je kazala da otvaranjem Francuskog ugla na Cetinju upravo u zgradi bivšeg Francuskog poslanstva predstavlja ne samo prigodan i simboličan, već i izuzetan čin koji nas sve čini radosnim i ponosnim.

„Sigurna sam da će ovaj projekat omogućiti našim građanima, da izučavajući francuski jezik i upoznajući se sa bogatim kulturnim nasljeđem Francuske, prošire svoja saznanja o najnovijem stvaralaštvu velike francuske kulture“, istakla je Đurović.

Predstavnici dvije Fondacije zajedno sa gradonačelnikom Bogdanovićem obišli su zgradu bivšeg Francuskog poslanstva u kojoj će biti smješten Francuski kutak.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније