Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 06. 2013. 12:49 >> 14:18

PRIOMIJENJENA LOKACIJA

UF: „Biljeg Živka Nikolića“ i „Hari Din Stenton“

U okviru četvrtog Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma „Telekom UnderhillFest“, projekcija filma „Biljeg Živka Nikolića“ autorke Snežane Bajčete biće održana danas u 20.30 sati u Narodnoj biblioteci „Radoslav Ljumović“. Nakon toga, u 22.30 biće upriličena projekcija filma „Hari Din Stenton“ Sofi Huber. Organizator je zbog vremenskih uslova odlučio da promijeni lokaciju filmskih projekcija, što će važiti do 7. juna.

Film Snežane Bajčete je priča o tihom umjetniku koji je svijet posmatrao kroz objektiv kamere, čije su slike prerasle u filmsku klasiku i svjedočanstvo jednog vijeka. Pored stvaralaštva koje ponajviše govori o njemu, o životu i djelu Živka Nikolića saznajemo iz njegovih rijetkih kazivanja, svjedočenja rediteljevih saradnika, prijatelja i porodice, i tumačenja njegovog filmskog opusa iz ugla savremene teorije. Od osporavanja na početku rada, do vrhunca i svjetskih priznanja, i „pada“ u vidu nemogućnosti snimanja više od decenije pred kraj života, „Biljeg Živka Nikolića“ je priča o životnom putu jednog od najvećih reditelja jugoslovenske kinematografije.

Snežana Bajčeta je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2011., na smjeru za novinarstvo i komunikologiju, gdje je odbranila i master rad na temi „Dokumentarna TV reportaža Biljeg Živka Nikolića“ 2012. „Biljeg Živka Nikolića“ je njen prvi rad u odlasti televizijske dokumentaristike i prvi je u nizu zamišljenog serijala o rediteljima jugoslovenske kinematografije.

Film „Heri Din Stenton“ Sofi Huber osvrće se na fascinantan impresionistički portret glumačke ikone Heri Din Stentona koji se sastoji od intimnih trenutaka, kadrova iz nekih od njegovih 250 filmova i njegovih sopstvenih emotivnih izvođenja tradicionalnih američkih folk pjesama. Mješavina kolora i crno-bijelog približava glumčev zagonetni pogled na njegov sopstveni život, njegov neiskorišćeni muzički talenat i uključuje iskrene scene sa Dejvidom Linčom, Vimom Vendersom, Semom Šepardom, Krisom Kristofersonom i Debi Hari. Iz ovog dirljivog kolaža izvire glumčeva tanana duša.

Sofi Huber rođena je u Bernu. Nakon studija glume na Institutu Li Strazberg u Los Anđelesu nastupila je u nekoliko pozorišnih i filmskih produkcija u Švajcarskoj i Njemačkoj, a zatim je osnovala filmski kolektiv u Berlinu “Hangover ltd”. Koautorka je scenarija, režije i muzike za sve njihove filmove. „Heri Din Stenton“ djelimično fikcija, njen je samostalni rediteljski prvjenac.

Napomena, od večeras, zbog vremenskih uslova sve filmske projekcije će se održavati u Narodnoj biblioteci „Radoslav Ljumović“ u Podgorici u predviđenom terminu. Ovo važi do 7.juna.. Više informacija možete saznati tokom dana, na sajtu www.underhillfest.me ili putem kontakt telefona +38267632331.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније