Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 06. 2013. 15:59   >>  15:59 2

MIĆUNOVIĆ U PRIŠTINI

Kultura povezuje CG i Kosovo

Crna Gora i Kosovo imaju puno zajedničkog, a kultura je jedna od najvažnijih oblasti saradnje dvije zemlje, zaključili su ministri kulture Kosova i Crne Gore.

Ministar kulture Branislav Mićunović, koji je učesnik dvodnevnog Foruma prijateljstva Kosovo - Crna Gora "Radovan Zogović”, sastao se danas u Prištini sa svojim kosovskim kolegom Memlijem Krasnićijem.

Mićunović se, na zajedničkoj konferenciji za novinare, najprije zahvalio domaćinu na podršci u organizaciji prvog Foruma prijateljstva Kosovo- Crna Gora, koji danas počinje u Prištini.

“Siguran sam da dijelim mišljenje mnogih, a to je da je prilika da još jednom kažemo da kultura nema granice, da ekonomija nema granice, da duhovni život nema granice. Iskoristićemo ovu današnju priliku da to bude dobar primjer u regionu kako se može sarađivati bliže na korist svih građana našeg regiona”, kazao je Mićunović.

On je dodao da će biti iskorišćeno i ono što je bilo u prošlosti dvije zemlje, kao dobar osnov za mlade generacije, koje će nastaviti prijateljstvo.  

“Danas kada sam ušao kod mog domaćina gospodina Krasnićija, susreo sam se velikom fotografijom Bekima Fehmiua. Za njega me vežu duge godine prijateljstva i danas kad razmišljam o saradnji imam na umu stepen internacionalizma, koji je širio taj čovek. Vi znate da je on imao veliki međunarodni ugled, a do tog ugleda je došao tako što je bio veliki kosmopolit. Albanski narod ima velike umjetnike”, kazao je Mićunović.

On je istakao želi da obiđe i grob glumca Faruka Begolija, koji je ovih dana dobio posthumno nagradu za životno delo.

“Želim da Forum 'Radovan Zogović' bude dobra formula za naše buduće korake. Želim da stara prijateljstva brojnih uglednih Crnogoraca i Albanaca, budu metod kako nastavljati saradnju dalje”, kazao je naš ministar.    

Krasnići je ocijenio da Crna Gora i Kosovo imaju puno zajedničkog i da je kultura jedna od najvažnijih oblasti saradnje dve zemlje, javio je novinar agencije Anadolija.

“Ovo je jedan od konkretnih koraka u realizaciji institucionalne saradnje i u oblasti kulture između Republike Crne Gore i Republike Kosovo. Naše dvije zemlje, kao dvije mlade države u regionu, uspjele su da ostvare saradnju u različitim oblastima. Oblast kulture će, bez sumnje, biti jedna od najvažnijih”, kazao je Krasnići.

Prema njegovim riječima, na prvom bilateralnom sastanku ministara kulture Crne Gore i Kosova, razgovarano je o konkretnoj saradnji kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, što će se desiti u narednim nedjeljama ili mjesecima.

“Vjerujemo da Kosovo i Crna Gora imaju puno toga zajedničkog, uključujući i oblast kulture, i mi kao dvije zemlje našu saradnju treba i možemo da podignemo na jedan dobar primjer regionalne saradnje”, poručio je Krasnići.

Crnogorski pjesnik Radovan Zogović, rođen je u Crnoj Gori, ali je živio na Kosovu. Još 1932. je pisao o zločinima počinjenim od strane srpske vojske nad albanskim stanovništvom na tom području. Kasnije je bio autor disident, koji je zatvaran od strane komunističke vlasti.

Inicijativa za održavanje Foruma prijateljstva Kosovo-Crna Gora "Radovan Zogović” potekla je od Udruženja Crnogoraca Kosova, a podržali su je Ministarstvo vanjskih poslova Kosova, Ministarstvo vanjskih poslova i  evropskih integracija Crne Gore, Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, Ministarstvo kulture Crne Gore i "British Council" Fond za otvoreno društvo Kosova.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније