Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 06. 2013. 12:50 >> 12:50

UNDERHILL FEST

"Duh Balkana" i "Ahtung, ahtung"

Projekcija filma "Duh Balkana" Hermana Vaskea biće održana sjutra u 20.30 sati u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, u okviru četvrtog Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma Telekom UnderhillFest. Nakon toga, na istom mjestu - premijera filma "Achtung achtung", Dragana Dubljevića, koji je i gost festivala.

 

DUH BALKANA

četvrtak, 6. jun 2013. godine
20.30 sati - Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”
Njemačka / 2012 / 80′
Režija: Hermann Vaske
Umjetnički direktor: Ana Zarubica
Scenario: Hermann Vaske
Kamera:Patricia Lewandowska, Miona Bogovic, Alexandru Mavrodineanu, Daniel Tölke, Hermann Vaske
Producent: Hermann Vaske
Produkcija: Hermann Vaske’s Emotional Network and ZDF/ Arte
The movie “Balkan Spirit” is supported by the Cultural Film Fund of the State of Hesse (HFF-Land).
Festivali i nagrade: Official selection Istanbul Internationaal Film Festival 2013.
Regionalna premijera – UnderhillFest, Montenegro, 2013.

Sinopsis

Balkan je evropska regija koja živi i odiše kreativnošću. Granice se mijenjaju, ali kreativnost Balkana ostaje. Gdje su korijeni tako svježe i radikalne keativnosti? Koliko je bitna kreativnost Balkanu kako bi preživio?. Koliko je važna umjetnost improvizacije? Kako se balkanska kreativnost u vremenu evropske krize hvata u koštac sa zapadnim predstavama i predrasudama?
Filozof Slavoj Žižek vodi nas u vratolomnu vožnju kroz kreativni svijet Balkana. To je istraživanje raznovrsnih oblika kreativnosti : kulturne, filozofske, političke i umjetničke. Gosti su svjetski priznata performans umjetnica Marina Abramović i glumica Anđelina Džoli, koja je izabrala balkansku temu za svoj debitantski autorski film. Muzičari poput Baba Zule i Gorana Bregovića i legendarne filmadžije poput Dušana Makavejeva. Režiseri tako različiti kao Jasmila Žbanić i Emir Kusturica. Konačno, prezentujući mladu kreativnost govorimo sa umjetnicima poput Flake Haliti i Eleni Angelopoulos.

Reditelj

Herman Vaske je režiser, pisac i producent. Kao režiser radio je sa glumcima kao što su Denis Hoper, Harvi Kaitel i Džon Kliiz.
Herman je laureat Grimme nagrade (Njemački TV Oskar) i više od 100 kreativnih nagrada uključujući Kanske lavove i Clios. Upravlja Hermann Vaske’s Emotional Network, kreativnom radionicom u Frankfurtu i Berlinu. Njegovi klijenti su, između ostalih, ARTE, BR, MTV, BMW i ZDF.

Trejler:

ACHTUNG ACHTUNG
četvrtak, 6. jun 2013. godine
22.30 sati - Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”

Crna Gora / 2013 / 85′
Režija: Dragan Dubljević
Scenario: Dragan Dubljević
Kamera: Nikola Ljumović
Montaža: Vlado Kilibarda
Muzika: Ivan Marović – Iskra Besamrtna, Little Radojica
Producenti: Dragan Dubljević i Nikola Ljumović
Produkcija: Open Sound
Festivali i nagrade: Premijera Underhillfest 2013.

Sinopsis

"Achtung, achtung" je dokumentarac nastao nakon upoznavanja predsjednika udruženja "Open Sound", Dragana Dubljevića i kamermana Nikole Ljumovića, kojem se dopala ideja. Želeći samo da zabilježe kamerom probu novonastalog barskog sastava "Spiral Frequency" (tada još bez imena), priča je krenula drugim tokom. Nakon tog snimanja zabilježili su još proba i razgovora sa alternativnim muzičarima. Zbog nestandarnih pitanja, kao i Dubljevićevog prisnijeg poznanstva sa muzičarima, nastali su zanimljivi razgovori i gorke šale koji će film sasvim sigurno učiniti interesantim, te na taj način i promovisati kompletnu alternativnu scenu Crne Gore, na koju nije dovoljno skrenuta pažnja.

Reditelj

Dragan Dubljević je rođen u Mostaru 18.oktobra 1986. Od 1993. živi u Podgorici, gdje je završio osnovnu, srednju školu i elektrotehnički fakultet (3. god. SPR). Od srednje škole bavi se kolekcionarstvom, razmjenom i prodajom muzičkih i filsmkih ostvarenja. Na fakultetu, počinje sa organizacijom muzikih koncerata sa nekoliko prijatelja, da bi 2008. osnovao "Open Sound" organizaciju, kako bi se ozbiljnije posvetio tome, te organizujući muzičke projekte koje publika nema priliku da često čuje i vidi u Crnoj Gori.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније