Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 06. 2013. 14:09 >> 14:14

SVIMA NA UVID

FOTO: Rijks studio - onlajn arhiv

Riznica najveće kolekcije slika holandskih majstora 17. vijeka, državni holandski muzej "Rijks", intrenet generaciji ponudio da besplatno i u velikoj rezoluciji "skine", proučava i preuređuje 125 hiljada slika, kako bi se što bolje upoznala sa umjetničkim remek djelima.

Rečenicom: “Mi smo javna institucija tako da umjetnost i predmeti koje posjedujemo na neki način pripadaju svima” ,Tako Dibits, direktor zbirke amsterdamskog "Rijks" muzeja, predstavo je projekt "Rijksstudio".  

Digitalni muzej nije nikakva novost, kolekcije mnogih svjetskih muzeja mogu se vidjeti onlajn.

Posebnost ovog projekta je što se 125.000 djela iz zbirke sada mogu besplatno i to u velikoj rezoluciji skinuti i slobodno koristiti, uz molbu da se ne koriste u komercijalne svrhe. Takve stvari muzeji su do sada izbjegavali zbog kontrole nad unosnim poslom koji se vrti oko suvenira i postera koji su postali neizostavni u muzejskim radnjama.

"Rijksmuseum" se odlučio na ovaj korak jer na internetu i tako već kruže reprodukcije svih njihovih poznatijih dijela, ali lošeg kvaliteta. Na ovaj način omogućili su svima pristup dobrim reprodukcijama. A interakciju korisnika s umjetninama, posredstvom njihovih kvalitetnih reprodukcija, vide kao novi način približavanja kolekcije ljudima. Tako "Rijksstudio" nije samo onlajn arhiv s kog se mogu preuzeti reprodukcije, on nudi i alate za njihovu obradu: 

“Činjenica da ljudi mogu zapravo raditi na slici, povećavati je, rezati i tako uočiti i najsitnije detalje, omogućava im da je uistinu zapamte”.

Da bi podstakli korisnike na ovakve akcije, sajt donosi primjere kako su poznati dizajneri koristili muzejsku zbirku. Tetovaža napravljena po uzoru na mrtvu prirodu iz 17. vijeka ili plastični 3D print ukrasnog posuđa 16. vijeka iz zbirke dizajnerskog tima "Droog", neki su od primjera koji podstiču korisnike na kreativnost.

Činjenica da je ovo zbirka starih majstora, od kojih je većina umrla prije nego je uopšte izmišljen koncept autorskih prava, bila je jedna od olakšavajućih okolnosti pri realizaciji ovog projekta. Sa zbirkom savremene umjetnosti to bi išlo dosta teže.

Takođe, kao državni muzej, "Rijks" ovim radikalnim činom uistinu umjetničko nasljeđe čini zajedničkim dobrom. Ako se ovakav pristup nametne kao standard među svjetskim muzejima, zanimljivo će biti vidjeti kako će se prema njemu postaviti privatne zbirke. (pogledaj.to)

U avanturu muzeja "Rijks" možete se upustiti ovdje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније