Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 12. 2016. 10:39 >> 10:15
1

REFESTICON 2017

Raspisan konkurs za zbirku kratkih priča

Radio Bijelo Polje raspisao je međunarodni konkurs za zbirku kratkih priča "Knez Vladimir" za peti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2017.

Organizacioni odbor je odlučio da tema konkursa petog festivala, koji se održava naredne godine u Bijelom Polju, bude posvećena obilježavanju jubileja hiljadu godina državnosti Crne Gore i tim povodom odabrao godišnjicu pogubljenja kneza Vladimira Dukljanskog, sveca i vladara, koga poštuju sve konfesije i nacije na ovim prostorima. 

''Odlučili smo se da na ovaj način obilježimo jubilej državnosti i nakon zbirke posvećene Petru II Petroviću Njegošu i njegovim djelima pozovemo pisce da pošalju priče koje su fantastika, fantazija, pa čak i naučna fantastika ili horor čiji je glavni motiv knez Vladimir'', kaže organizator festivala direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović.

On ističe da je najmanje tri razloga za raspisivanje konkursa sa ovom temom posvećenom vladaru poznatom i pod nazivom Jovan Vladimir, koji se u nekim izvorima tituliše i kao kralj i koji je na prevaru pogubljen prije hiljadu godina.

''Osim obilježavanja jubileja, drugi razlog je što je riječ o istorijskoj ličnosti čiji život se graniči sa mitom koji je i dobro poznat kroz legendu o Vladimiru i Kosari. Treći razlog se krije u činjenici da je u vremenu vladanja povezivao cijeli Balkan, a u samoj ideji festivala jeste ponovno ujedinjenje regije kroz kulturu i književnost'', ističe Rabrenović.

Konkurs za kratke priče od tri do osam strana je otvoren do 1. aprila naredne godine za sve zainteresovane autore, bilo da su početnici ili istaknuti pisci koji stvaraju na nekom od eks-ju jezika bez obzira odakle dolaze. Svi autori čije priče odabere međunarodni žiri biće pozvani da učestvuju na REFESTICON-u koji se održava u maju naredne godine u Bijelom Polju.

Na konkurs se mogu slati samo neobjavljene priče (epska ili naučna fantastika, fantazija, horor, legende i vilinske priče) sa motivom Svetog Vladimira kneza Dukljanskog;

Priče mogu biti na crnogorskom, srpskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku, dužine od 3 do 8 stranica;

Tekst treba poslati isključivo elektronskom poštom na adresu refesticon@gmail.com i to u Word-u (font Arial, veličina 12) sa naslovom, imenom i prezimenom autora/autorke, kratkom biografijom (do 300 riječi) i kontakt podacima;

Jedan autor/autorka može poslati samo jednu do sada neobjavljenu priču u bilo kojoj formi za čije autorstvo i odgovara;

Potrebno je da priče budu posvećenu glavnom motivu konkursa, a radnja se može odvijati u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti;

Krajnji rok za slanje priča je 1.4.2017. godine;

Objavljene priče se ne honorarišu i ne dodeljuju se nagrade za najbolju;

Izbor pristiglih priča će obaviti međunarodni žiri, dok će rezultati biti objavljeni prije održavanja festivala;

Odabrane priče će biti objavljene u zbirci ''Knez Vladimir'' koja će premijerno biti predstavljena na 5. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2017 koji se održava u Bijelom Polju, Crna Gora.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније