Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

31. 01. 2017. 10:58 >> 10:34

ZAVIČAJNI MUZEJ

Čuvaju kulturna dobra bjelopoljskog kraja

Bjelopoljski Zavičajni muzej, od osnivanja 31. januara 1957, uspješno od zaborava čuva fakta vezana za razvoj kulture, istorije i umjetnosti tog kraja. Stručni tim muzeja sve aktivnosti i planove osmišljava u zgradi u kojoj se danas nalazi svojevrsno kulturno dobro, a koja je građena u periodu od 1897. do 1905. za potrebe turske svjetovne četvorogodišnje škole (Ruždije), čiji rad je trajao sve do oslobođenja Bijelog Polja od turske vlasti 1912. godine.

Ukazom kralja Aleksandra 1926. u zgradi današnjeg Muzeja osnovana je Niža realna gimnazija, a početkom Drugog svjetskog rata u njoj je bio smješten garnizon italijanske vojske, da bi u poslijeratnom periodu, sve do osnivanja Zavičajnog muzeja, služila za potrebe Škole učenika u privredi i Dječijeg vrtića, kazao je Radiju Crne Gore rukovodilac muzeja, Željko Raičević.

Od osnivanja Zavičajnog muzeja 1957. godine, predano se radilo na formiranju više zbirki koje bi svojim kvalitetom motivisale goste da posjete tu ustanovu a potom i zadrže njihovu pažnju. Godine i decenije rada donijele su vrijedne i interesantne zbirke koje sadrže dokumenta i predmete iz prošlosti Bijeog Polja. Među njima posebno se izdavajaju arheološka, etnografska, istorijska, numizmatička i umjetnička zbirka.

Bogastvo zbirki se ogledaju njihovoj različitosti tako da atraktivnim postavkama sa tematskim i ambijentalnim cjelinama koje pokazuju kulturno-umjetničko bogatstvo kraja kao i način života ljudi.

Posjetioci mogu da pogledaju i zaostavštinu pjesnika i prvog crnogorskog romanopisca Rista Ratkovića. Kroz posebno organizovanu zbirku, prikazani su originali rukopisa, lična dokumenta kao i natpisi u štampi koji svjedoče o životu i radu ovog velikana naše književnosti.

Zbirke koje sadrže preko 1900 predmeta su zaštićene od strane države i proglašene kulturnim dobrom, navodi rukovodilac muzeja, ističući da je na osnovu arheloških ispitivanja na području opštine koncipiran gotovo sav istorijat Bijelog Polja.

"U saradnji sa Ministarstvom kulture u okviru programa zaštite kulturnih dobara konzervirani su gotovo svi predmeti koji su proglašeni kulturnim dobrom", kaže Raičević.

Od osamdesetih godina prošlog vijeka Muzej svake godine organizuje izložbu radova učenika osnovnih škola sa područja opštine.

Raičević smatra da će Zavičajnom muzeju mnogo značiti obnavljanje samostalnosti te ustanove, koja je do početka ove godine funkcionisala u okviru Centra za kulturu. Nove okolnosti, će zahtijevati i novi koncept rada koji će podrazumijevati između ostalog I kadrovsko jačanje ustanove.

"Pored stalne postavke muzeja i tradicionalnih manifestacija, kao što su “Bjelopoljsko likovno proljeće”, i “Noć muzeja”, muzej organizuje i izložbe, promocije knjiga i koncerte.

Raičević podsjeća na činjenice da se prostoru bjelopoljske opštine nalaze značajni spomenici kulture kao što su crkve sv. Petra i Pavla (13. vijek), sv. Nikole (kraj 14. i početak 15. vijeka), sv. Nikole u Podvrhu (poč.17. vijeka), gradska Jusufa džamija (18. vijek), ruševine džamije u Radulićima (kraj 17. vijeka), kameni most na Bistrici (17. vijek), kao i mnogi drugi spomenici hrišćanske i islamske kulture koji predstavljaju najvredniji ansambl sačuvan u formi sakralne arhitekture.

Prve aktivnosti u ovoj godini biće posvećenje organizaovanju manifestacije Noć muzeja i izložbi radova na rukopisima pisanim na arapskom, persijskom i turskom jeziku kojih ima poprilično u bjelopoljskom muzeju .Izložba će biti organizvoana u saradnji sa Istorijskim institutom Crne Gore te muzejima I galerijama Podgorice.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније