Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 06. 2013. 12:03 >> 12:10

IKADA

"Alhemičar" najduže na listi "Njujork tajmsa"

Knjiga Paula Koelja "Alhemičar", koja predstavlja istovremeno i njegov prvi svjetski bestseler, naći će se naredne nedelje na četvrtom mjestu "Njujork tajmsove" (New York Times) top liste. Na taj način, "Alhemičar" je postao roman koji se najduže zadržao na ovoj top listi ikada.

 

To djelo Paula Koelja predstavlja alegoriju o španskom ovčaru Santjagu koji je krenuo na putovanje u želji da ispuni ličnu misiju. Inspiracija za djelo je bila kratka Borhesova "Priča o dva sanjara". Prvo izdanje Alhemičara (1988) prodato je u samo 900 primjeraka i tadašnji izdavač nije htio da ga obnovi. Paulo Koeljo je ubrzo našao veću izdavačku kuću "Rocco", u kojoj je 1990. objavio roman "Brida". Ova knjiga zainteresovala je novinare i kritičare, i, zahvaljujući sjajnim ocjenama koje je dobila, i "Alhemičar" i "Dnevnik jednog čarobnjaka" izbili su na prva mjesta top lista bestselera.

Alhemičar je prvi put u Americi objavljen u maju 1993. Američka izdavačka kuća "Harper Kolins" (Harper Collins), je štampala 50. 000 primjeraka "Alhemičara", što predstavlja najveći početni tiraž jedne brazilske knjige u SAD.

Fascinantan je podatak da je "Alhemičar" prodat u više primjeraka nego ijedna druga knjiga ikada napisana na portugalskom jeziku. "Alhemičar" je 2003. dospio i na Bi-Bi-Si-jevu (BBC) listu 100 najomiljenijih knjiga svih vremena.

Djelo je napisano na portugalskom, a prevedeno je na 67 jezika svijeta. Zbog toga je 2009. upisano u Ginisovu knjigu rekorda kao djelo jednog živog autora, koje je prevedeno na najviše jezika. Prodata je u 65 miliona kopija u više od 150 zemalja svijeta i tako postala jedna od najprodavanijh knjiga u istoriji.

Deset godina su svi romani Paula Koelja zauzimali najviša mjesta na listama bestselera širom svijeta. Prema francuskom magazinu "Lire", rangiran je kao drugi najprodavaniji pisac svijeta (mart 1999). Nominacija je zasnovana na relevantnim bestseler listama u velikom broju zemalja na svim kontinentima.

2003. "Vorner Bros" (Warner Bros) je kupio prava da po ovoj knjizi snimi film. Međutim, projekat nikada nije realizovan, navodno zbog problema oko scenarija, jer je u jednom trenutku prikazana bitka sa preko 10 000 boraca, što nije poenta knjige.

Čak i danas, više od 20 godina nakon što je prvi put objavljen, Alhemičar predstavlja jednu od najprodavanijih knjiga u svijetu.

Za Crnu Goru knjigu je objavila izdavačka kuća "Nova knjiga" iz Podgorice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније