Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

03. 02. 2017. 19:59 >> 22:07
1

KREATIVNE INDUSTRIJE

Kreditiraće preduzetnike u kulturi

Na inicijativu Ministarstva kulture, Investicioni razvojni fond (IRF), od ove godine uvodi novu kreditnu liniju za program razvoja preduzetništva u kulturi. Na prezentaciji Tehnopolisu u Nikšiću, ocijenjeno je da takva podrška može znatno da pokrene razvoj sektora kreativnih industrija u Crnoj Gori.

Ministarstvo kulture je do sada kreativne industrije podržavalo projektno i programski.Nova kraditna linija otvara mogućnost podrške koja, kako kaže ministar kulture Janko Ljumović, može da razvije produkcione, tehničke, kadrovske kapacitete.

"Oblasti o kojima mi pričamo, a koje su već zaživjele u Crnoj Gori su zapravo dizajn, advertajzing, fotografija, moda, audio-vizuelna produkcija. Dakle, sve one oblasti ili primjeri preduzetništva u kulturi umjetnosti koje zapravo su jako važne za ukupan imidž, identitet koji mi kao kultura kreiramo u Crnoj Gori."

Kreditna linija je namijenjena onima koji imaju potencijal da se bave preduzetništvom i na ovaj način, kaže direktor IRF Zoran Vukčević, mogu da poboljštaju egzistenciju.Uslovi su ističe Vukčević krajnje povoljni.

"Ukupan iznos kredita može biti do 100.000 eura i grejs period je do 4 godine i rok povraćaja do 12 godina.S tim što postoje naravno....mjere da se umanjuje kamatna stopa za 0,5%.Tako da kamatna stopa može biti i 2%.", naveo je Vukčević.

Ljumović i Vukčević vjeruju u uspješne preduzetničke ideje.

"Mi ovdje ipak govorimo o nekim dodatnim vrijednostima i o stvaranju ambijenta ili kreiranju određene socijalne kohezije, što zapravo kultura i umjetnost uvjek postižu", ističe Ljumović.

Ministarstvo kulture će mapirati kreativne kulturne industrije kako bi istakle njihov značaj i sadržaj koji je potrebno razvijati u okviru kulturne politike koje su od značaja za razvoj kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније