Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 06. 2013. 14:36 >> 14:39

AUKCIJA

Rijetki rukopisi Foknera i Beketa

Rukopisi, pisma i crteži velikih pisaca 20. vijeka - Vilijama Foknera, Semjuela Beketa i Džozefa Konrada, biće ponuđeni na aukciji naredne nedjelje u Njujorku, a potom u julu u Londonu.

 

"Sotbi"  danas u Njujorku nudi Foknerove rukopise nastale na pisaćoj mašini,  stranice s unesenim korekcijama, fotografije, crteže i knjige iz njegove lične biblioteke. 

Prodavaće se i njegova diploma, medalja i govor koji je održao primajući Nobelovu nagradu za književnost 1949.  kao i njegova medalja legije časti.

Vilijam Fokner (1897-1962) smatra se jednim od najvećih američkih književnika 20. vijeka. Autor je, pored ostalog, romana "Krik i bijes" (1929), "Dok ležah na samrti" (1930.) i "Abšalome, sine moj!" (1936).

"Mislili smo da su neki dokumenti izgubljeni. Niko ih već godinama nije vidio", rekao je potpredsjednik Sotbijevog odjeljenja za knjige i rukopise Džastin Kaldvel. "Ali prošlog je ljeta Foknerov unuk sve to pronašao čisteći građevinu u vlasništvu porodice", dodao je.

Zbirka se procjenjuje na dva miliona dolara, a u njoj su i pisma koja je Fokner slao iz Pariza, a Kaldvel je napomenuo da je zanimanje za predmete s te aukcije već pokazalo nekoliko američkih univerziteta.

Na istoj će aukciji biti ponuđeno i prvo izdanje romana "Veliki Getsbi" američkoga pisca Francisa Skota Ficdžeralda,  koje se procjenjuje na 100 do 200 hiljada dolara.

Drugi dio aukcije održaće se u Londonu 10. jula,  a "zvijezde" će biti rukopisi romana "Marfi" irskog pisca i dobitnika Nobelove nagrade 1969. Semjuela Beketa (1906-1989), kao i roman "Tajfun" engleskoga pisca poljskog porijekla Džozefa Konrada.

Kako je saopšteno iz "Sotbija", rukopis "Marfi" od 800 stranica najvažniji je kompletan roman savremenog irskog ili britanskog pisca ponuđen na aukciji u posljednjih desetak godina.

Beketov rukopis procijenjen je na iznos u rasponu od 1,24 do 1,87 miliona dolara, a Konradov "Tajfun" na iznos od 467 do 780 hiljada dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније