Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 06. 2013. 11:53   >>  11:55

ESEJ

Misli i osjećanja Šarlot Bronte

Krajem prošle godine "Udruženje Bronte" (Brontë Society), saznalo je za otkriće neobjavljenog rukopisa Šarlot Bronte iz 1840, prikupilo novac za njegov otkup od privatne biblioteke u kojoj se nalazilo, dokazalo autorstvo i vratilo ga u autorkin dom.

 

Vrijedni dokument sastoji se od samo jedne stranice, pisan je na francuskom u vrijeme kada je Šarlot Bronte boravila u Briselu i namijenjen je Konstantinu Hegeru, oženjenom učitelju, u kog je bila zaljubljena. On je zajedno sa svojom ženom vodio školu u kojoj je Šarlot bila zaposlena, a kroz teška životna razdoblja povezala se s njim.

Čini se kako je Heger čitao njene rukopise, jer na nedavno pronađenom rukopisu ima mnogo njegovih bilješki i primjedbi.

Otkriveni tekst je esej naslovljen L’Amour Filial, tj. ljubav djece prema roditeljima. Ton eseja vrlo je dramatičan, pa autorka objašnjava kako dijete koje se ne odnosi prema roditeljima s ljubavlju i poštovanjem, nije gotovo ništa bolje od ubice u očima Boga.

Takav stav objašnjiv je tragičnim događajima u njenom životu – sa samo pet godina izgubila je majku, a u vrijeme kada je pisan esej, tetka koja je odgojila sestre Bronte takođe je obolila. Zato ne čudi da je bila vrlo vezana za oca i da je poštovala i na neki način žudjela za roditeljskom ljubavlju. Iz tih razloga ovaj tekst pruža zapanjujući uvid u Šarlotin tadašnji misaoni svijet i njena osjećanja, pa stručnjaci iz "Udruženja Bronte" smatraju da će ovo otkriće otvoriti put u nova istraživanja.

Prošlog mjeseca su  tako pokrenuli prikupljanje novaca kako bi mogli da otkupe rad. Akcija je dobro prihvaćena, sredstva su prikupljena i rukopis vrijedan 50.000 funti prošle nedjelje stigao u dom autorke, koji se nalazi u Jorkširu. (Gardijan)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније