Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 06. 2013. 14:18   >>  14:20 3

POČELA

Nova arheološka avantura na Duklji

Na arheološkom lokalitetu Duklja, 4. juna, počela su arheološka iskopavanja pod okriljem JU "Muzeji i galerije Podgorice", finansirana iz budžeta Glavnog grada. Iskopavanja koja su urađena posljednjih nekoliko godina dala su izuzetne podatke za istoriju Dokleje, najznačajnijeg lokaliteta u Crnoj Gori, saopšteno je iz Muzeja.

 

Otkriven je objekat IX, za koji se ispostavilo da predstavlja kapitolni hram sagrađen u samom centru antičkog grada. Time se izmijenila slika urbanističkog plana Dokleje, koja sada raspolaže sa još jednim monumentalnim objektom. Izgradnja hrama se najvjerovatnije može vezati za kraj I ili II vijeka nove ere.

Tokom četvrtog vijeka hram gubi na značaju, te više ne služi u religijske svrhe, a prostorije u blizini hrama se prepravljaju i koriste u druge namjene. Tokom pomenutih istraživanja pronađeno je i obilje arheološkog materijala, koji su dijelom naučno obrađeni i predstavljeni javnosti.

Ovogodišnja istraživanja su se nadovezala na prošlogodišnja. Predviđeno je da se ovom prilikom istraži prostor sjeveroistočno od hrama. Radovi kojima rukovodi dr arheologije Lenka Saveljić-Bulatović trajaće do kraja juna, a takođe je predviđena i druga kampanja na istom prostoru u septembru ove godine.

Za sada, obzirom da iskopavanja traju svega nekoliko dana, istražuju se slojevi u kojima se nalazi materijal kasnoantičkog perioda.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније