Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 06. 2013. 11:23   >>  11:23

AUKCIJA

Prvi strip "Supermen" prodat za 175.000$

Rijedak, 75 godina star primjerak prvog stripa o Supermenu, koji je pronađen u zidu jedne kuće u Minesoti, prodat je na aukciji za 175.000 dolara.

 

Identitet kupca sa onlajn aukcije, koja je završena u utorak, nije objavljen. U stripu "Action Comicsa" iz juna 1938. prvi put se pojavio lik koji su stvorili pisac Džeri Sigel i ilustrator Džo Šuster, prenose agencije pozivajući se na sajt Comicconnect.com. 

Bilo je procenjeno da će strip biti prodat za oko 100.000 dolara budući da je ostalo očuvano svega 100 primjeraka od originalnog tiraža od 250.000 kopija. 

"Ovo je važno jer je riječ o istorijskoj prekretnici. Do tada u stripu nije postojao superheroj ili kostimirani muškarac", rekao je Rojtersu izvršni direktor sajta Comicconnect.com Stiven Fišler. 

Strip je prodao preduzimač Dejvid Gonzales, koji ga je pronašao među novinama koje su kao izolacija postavljene u zidove kuće u Hofmanu, Minesota oko 240 kilometara sjeverozapadno od Mineapolisa. Gonzales je napuštenu kuću iz 1938. kupio za 10.100 dolara, rekao je Fišler. 

Stanje stripa ocijenjeno je sa 1,2 od mogućih 10 bodova jer je zadnja strana slučajno pocijepana ubrzo pošto je strip otkriven. "To je poderotina od 50.000 dolara, a možda i više", rekao je Fišler. Savršeno očuvani "Action Comics" broj 1 vrijedi oko 3 miliona dolara. Gotovo savršeno očuvana kopija ovog stripa prodata je 2011. za 2,16 miliona dolara. 

Interesovanje za Supermena sada je ponovo probuđeno filmom "Čovjek od čelika" koji u američke bioskope stiže sjutra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније