Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 06. 2013. 12:40 >> 12:55

VELIKANI IZA REŠETAKA

Pisci koji su u zatvoru našli inspiraciju

Neki od najvećih svjetskih književnika odslužili su zatvorske kazne, a to iskustvo obično je i te kako uticalo na njihov kasniji rad. Priče o njihovom iskupljenju, recidivu, hrabrosti u suočavanju s beznađem i očajem, ni danas ne prestaju da intrigiraju čitaoce.

 

Autor klasika "Važno je zvati se Ernest" i "Slika Dorjana Greja", Okar Vajld, podnio je tužbu za klevetu protiv oca svog ljubavnika, koji ga je prijavio zbog upuštanja u homoseksualne odnose. Taj potez mu se obio o glavu, naime, nakon što je povukao tužbu, uhvaćen je i optužen  za sodomiju i 'nakazno ponašanje', te je osuđen na dvije godine zatvora i teškog rada. Tokom boravka u zatvoru napisao je poslanicu "De Profundis", koja prati njegov duhovni rast za vrijeme zatočeništva.

Poreznik Miguel de Servantes bio je zatvoren najmanje u dva navrata zbog fiskalnih nepravilnosti. Tokom drugog boravka u zatvoru, započeo je svoje monumentalno remek djelo 'Don Kihot', čiji je prvi dio objavljen 1605.

Optužen za javno čitanje i distribuciju kritičkih eseja protiv tadašnje vladajuće strukture, Fjodor Dostojevski osuđen je na smrt i izveden na inscenirano strijeljanje. Pročitana mu je smrtna presuda i dok je s povezom na očima očekivao plotun streljačkog stroja, došlo je 'carsko pomilovanje' kojim je pomilovan i osuđen na sibirsku robiju i progonstvo. Tokom boravka u zatvoru, zdravlje mu se jako pogoršalo, a novu snagu pronašao je u hršćanstvu i ideološkom preobražaju. U Sibiru je napisao "Priče iz podzemlja", koje mnogi smatraju njegovim najboljim egzistencijalističkim djelom.

Francuski klasik, pisac, filozof i istoričar Volter odslužio je 11 mjeseci zatvorske kazne u ozloglašenoj tvrđavi Bastilje, zbog satire kojom je uvrijedio regenta Filipa Orleanskog. U tamnici je napisao tragediju 'Oedipe', a već prvo njeno izvođenje učinilo ga je popularnim. Autorovo zatočeništvo stavilo je i oštar naglasak na javno primjećivanje političke opresije i cenzure.

U kasnim 1940-im i ranim 1950-im, ruski nobelovac Aleksandar Solženjicin proveo je desetak godina u zatvoru zato što je pronađena njegova privatna prepiska u kojoj je kritikovao sovjetsku vladu. 

Američki književnik, autor romana "Zov divljine" i "Bijeli očnjak", Džek London svojim radom uticao je na brojne pisce, uključujući i Ernesta Hemingveja. Bio je samouk, a u mladosti je radio kao raznosač leda, prodavač novina, mornar, fabrički radnik. Često je putovao i posjećivao gradove u bijednim izdanjima i spavao na ulicama, pa je u jednom trenutku priveden i optužen. U svojoj knjizi 'The Road' iz 1907, London je opisao suđenje. "Sudski službenik me predstavio sudiji: "Poštovani sudija, skitnica", i prije nego što sam izustio riječ, sudija je rekao: "30 dana zatvora". Počeo sam da protestujem, ali sudija je već prozivao sljedećeg beskućnika", napisao je. Tih 30 dana zatvora bili su dragocjena inspiracija književniku, koja je transformisala njegov pristup u svim budućim djelima. 

Kao kaznu za širenje opozicionih političkih pamfleta, autor romana "Robinzon Kruso" i "Mol Flanders", Danijel Defo,  osuđen je na neodređeni vremenski termin boravka u londonskom zatvoru Njugejt. Takođe je proveo tri dana 'izložen' na javnom stubu srama. Legenda kaže, da su umjesto trulih jaja i mrtvih životinja (što je bila tadašnja uobičajena narodna 'razbibriga' uključena u javno ponižavanje), stanovnici Londona prema njemu bacali cvijeće, nakon što je pročitao svoju pjesmu 'Hymn to the Pillory'.(tportal)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније