Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

06. 03. 2017. 13:04   >>  12:52

HERCEG NOVI

Pank strip vikend početkom aprila

Udruženje ljubitelja stripa, Hercegnovski Strip Festival će od 7. do 9. aprila organizovati Pank strip vikend na kojem su gosti jedan od najpoznatijih britanskih strip crtača Rufus Dayglo i najpoznatiji punk-rock bend na ovim prostorima Psihomodo Pop iz Zagreba.

Organizatori su kazali da je povod organizovanja strip vikenda sa ovom tematikom su značajni jubileji koji se obilježavaju u ovoj godini, a povezani su sa 40 godina od nastanka punk-rocka.

"U kontekstu obilježavanja četiri decenije punk-rocka je i serijal stripova „Last Gang in Town“, koji je Rufus Dayglo nedavno završio za američki VERTIGO - imprint jedne od najvećih sjetskih kuća DC COMICS. Serijal je doživio veliki uspjeh, a bavi se punk-rock kulturom u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina. Nekako od samog nastanka punk-rock, kao tipična underground kultura vezuje se za strip i bilo je sasvim logično da se četiri decenije od ozvaničenja nastanka punk-rocka obilježi stripom posvećenom toj subkulutri", saopštili su.

Pokrovitelj Pank strip vikenda, koji počinje koncertom Psihomodo popa u petak 7. aprila u 21 sat, je Turistička organizacija Herceg Novi.

Koncert će se održati u Peoples beach baru, a ulaz je besplatan, kao i za sve ostale programe, najavili su organizatori. Poznati zagrebački bend će nastupiti poslije zvaničnog otvaranja i svirke hercegnovskih grupa Fast woman and slow horses i Podosti.

Rufus Dayglo radio na spotovima beda Gorillaz

Rufus Dayglo će na Pank strip vikendu imati izložbu originala iz serijala "Last gang in town", a održaće i predavanje na istu temu. Rufus koji je u 2014. godini već bio gost Hercegnovskog strip festivala, crtač je stripova kao što su Judge Dredd, Tenk Girl, Snaked, ali i autor za kojeg se vezuje rad na muzičkim spotovima jedne od najvećih svjetskih bendova - Gorillaz, te mnogi projekti iz svijeta animacije i igračaka.

"Kao i na svim manifestacijama koje organizuje Hercegnovski strip festival, tako će sastavni dio i predstojećeg Pank strip vikenda biti promocija i gostovanje mladih strip crtača iz Crne Gore, a tu su i nezaobilazne strip berze sa izdavačkim kućama iz regiona. Tokom tri dana Pank strip vikenda planirane su takođe i strip radionice kao i crtanje za fanove", saopštili su organizatori.

U aprilu ove godine se navršava 40 godina od objavljivanja prvog albuma "The Clash", istoimenog britanskog benda koji je, uz Sex pistols, sinonim i, praktično, utemeljivač punk-rocka u Velikoj Britaniji. Upravo je i najpoznatiji singl "Sex pistolsa" – "God save the Queen" nastao iste te 1977. godine, a godinu kasnije i singl "Last gang in town", grupe The Clash, koja je i poslužila za naslov strip serijala Rufusa Daygloa.

Te dvije pjesme su potpuno promjenile način ophođenja u rock muzici ali i označile stvarni početak uspješne ere punk-rocka. Uz to, ove godine se navršava i četiri decenije kako se Sid Vicious priključio Sex Pistolsima, što je povod da se u okviru Pank strip vikenda, a u saradnji sa kulturnim centrom KINO, javno emituje film "Sid and Nancy".

Otvaranje striparnice u HN

Uz Pank strip vikend, a kao nastavak vrlo uspješne i poznate priče vezane za strip u Herceg Novom, jedinom centru devete umjetnosti u Crnoj Gori, Udruženje ljubitelja stripa - Hercegnovski strip festival će, u posljednjoj sedmici marta, otvoriti i prvu striparnicu u Herceg Novom i Boki.

"U prostorijama KINO-a (Klub istraživača neistraženih oblasti) na glavnom gradskom trgu, proširenjem postojeće strip biblioteke i otvaranjem striparnice i stalne strip berze HSF u saradnji sa prvom crnogorskom striparnicom Mister No iz Podgorice, želi da potvrdi i unaprijedi imidž regionalno poznatog strip festivala i svojim redovnim posjetiocima obezbjedi i mogućnost druženja sa stripovima tokom cijele godine", kazalis u iz HSF.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније