Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 03. 2017. 12:05 >> 11:40

FILM BOLA BOŠKOVIĆA

"Priča zelene strane" večeras u KIC-u

Promocija filma „Priča zelene strane“ biće održana večeras u Velikoj Sali KIC-a “Budo Tomović“, sa početkom u 20 sati.

"Priča zelene strane" je novi muzičko-dokumentarni film Bola Boškovića, renomiranog crnogorskog kompozitora i autora filmova o Crnoj Gori. Film je inspirisan stihovima istoimene knjige poema, kotorske spisateljice i književnice Vesne Vičević. Stihove u filmu govori bard crnogorskog pozorisnog i tv stvaralaštva, reditelj Blagota Eraković. Ovaj projekat simboliše sinteza originalne ambijentalne muzike, stihova i 'art landinga', 'landscapea', koju karakteriše zajednička inspitacija – istorija i prirodne ljepote Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Namjenska muzika koja je rađena za film “Priča zelene strane", satoji se od četiri kompozicije: “Balkanska carica“, ”Noć skuplja vijeka“, ”Lesendro“ i ”Starčeva gorica“, a koje, kao i scenario i režiju, potpisuje autor Bole Bošković .

"U mnogim djelima koje je do sada uradio naš poznati kompozitor i filmski stvaralac Bole Bosković, svakako se izdvaja i film 'Priča zelene strane'. Boskovićeva dosadašnja djelatnost uglavnom je bila jedna likovno – muzičko - sinastetička inspiracija Crne Gore, koju je ovaj, po svemu izuzetni stvaralac doveo do granice savršenstva i nečega što se u širim prostorima prepoznaje kao izuzetna stvaralačka vrijednost. Njegova inspiracija poemom 'Priča Zelene Strane' poznate i priznate intelektualke, Vesne Vičević, u ovom projektu je zaživjela punom svojom snagom, bez obzira na to što se Vičevićka ipak u poznim godinama oglasila kao pjesnik. Kroz Boskovicev film, stvaralaštvo Vesne Vičević se može okarakterisati stihom poznatog pjesnika 'progovriću na leđa ako mi usta zapuše krpom, o šumo gusta'. Boškovićevo filmsko djelo 'Priča zelene strane' je nešto što se do sada nije pojavljivalo na crnogorskoj javnoj sceni i predstavlja veličanstven spoj muzičkih, filmskih i poetskih vrijednosti kojima se definiše Crna Gora", ističe Blagota Eraković.

Nakon premijere u Zetskom domu i “slijeganja utisaka”, autorka poeme “Priča zelene strane“ Vesna Vičević ne krije zadovoljstvo realizovanim projektom.

"Okolnosti su htjele da sam kompletan film pogledala tek na promociji u kraljevskom pozorištu 'Zetski dom' na Cetinju. Da sam ovaj film gledala ranije, ne bih se usudila da Bolu predložim svoje stihove. Za njegove filmove riječi nijesu potrebne. Imala sam sreću da sarađujem sa ovakvim umjetnikom. Od samog starta smo imali izvanrednu saradnju i razumijevanje. I scenario i rezija ali muzika posebno…! A Blagotin glas… Tek sad mi je jasno kad je Bole rekao: 'Ovo samo Blagota može da pročita!... Šta da kažem? Ona latinska izreka 'Habent sua fata libelli', može se u potpunosti odnositi i na moju knjigu 'Priča zelene strane'", kazala je Vičević.

Film „Priča zelene strane“ traje nepunih 40 minuta. Postprodikcija je rađena u Beogradu u postprodukcijskom studiju „Serdar“. Tehničku obradu filma potpisuje Dimitrije Vučinić.

"Svidjeli su mi se Vesnini stihovi i ideja za realizaciju ovakvog projekta za mene je bila i neka vrsta izazova. Sve što radite iskreno i krajnjim osjećajem, emocijama 'osuđeno' je na neki vid uspjeha. Meni je bitno da sam zadovoljan i da je publika na premijeri u kraljevskom pozoristu 'Zetski dom' prepoznala taj 'minzasen' koji sam želio da prenesem na gledalište. Kompletna realizacija filma, sa svim snimanjima, montažom, postprodukcijom i audio obradom, trajala je oko šest mjeseci. Poseban pečat, filmu dao je bard crnogorskog pozorisnog i tv stvaralastva, Blagota Eraković! Mislim da sam uspio da 'uklopim' Vesnine stihove i Blagotin glas sa kadrovima i muzikom, u jednu lijepu audio vizuelnu priču. 'Priča zelene strane' je samo jedna iskreno ispričana priča koja je realizovana sa namjerom da se 'vratimo u budućnost' i 'krenemo u prošlost', zaboravljajući pri tom ovu bolesnu kontaminaciju sadašnjosti, prepunu političke malicioznosti, moralnih posrnuća i degradacije skoro svih društvenih vrijednosti. To je i jedan od razloga što sam postprodukcijom pokušao da dobijem poseban 'looking' ove naše filmske priče. To se ogleda u određenom degradiranju slike koja podsjeća na efekte stare 'izlizane' filmske trake, sa svim svojim krupnim granulatom, brzopokretnim flekama, sitnim mušicama i vertikalnim šetajućim crnobijelim linijama. Mislim da je to pravi 'lookong' moje slike i muzike, koji odgovara Vesninim stihovima i boji Blagotinog glasa. Zato i volim da kažem da je film 'Priča zelene strane' obojen prošlošću", ističe Bole Bošković.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније