Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 06. 2013. 17:14 >> 23:48

ČUVAJU KULTURU

VIDEO: Protest baletana na ulicama Kaira

Egipatski baletski izviđači su u štrajku i protestuju na ulicama Kaira zbog pokušaja novog ministra kulture iz Muslimanskog bratstva da, kako kažu, islamizira zemlju.

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi je na vlasti oko godinu dana, u kojih kao jedno od najvećih postignuća može ubrojati činjenicu da je uspio opasno polarizirati tamošnje društvo. Na jednoj strani su pripadnici i zagovornici njegovog kontroverznog Muslimanskog bratstva, a na drugoj liberalni slojevi društva, dakle baš oni koji su imali hrabrosti da se suprotstave Mubarakovom režimu, kojeg su na kraju i srušili.

Najnoviji sukob između islamista i liberala događa se oko kulture, konkretno baleta, koji u Egiptu ima 80-godišnju tradiciju, sada ugroženu potezima novog, islamističkog ministra kulture Alaa Abdel-Aziza. On je, čim je stupio na funkciju, započeo čistku u egipatskim kulturnim institucijama, prvo otpustivši generalnu diorektorku opere u Kairu Ines Abdel-Dajem i brojne njene saradnike koji su zaključili da je ministrov cilj da "islamizira kulturu".

Da to nije paranoja, nego itekako realan strah, pokazale su izjave zastupnika Muslimanskog bratstva u Gornjem domu egipatskog parlamenta, koji su tražili ukidanje baleta "zbog golotinje" koju navodno promoviše. Radikali su umjetnike optužili i za dekadenciju.

Zbog toga su balerine i baletani stupili u štrajk, a ubrzo su im se na ulicama pridružili i drugi umjetnički radnici, poput glumaca i književnika. Podržava ih i liberalni dio egipatskog društva koji najavljuje da je vrijeme za "drugu revoluciju", jer se čini da su diktatora Hosnija Mubaraka naslijedili još gori.

(Tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније