Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 03. 2017. 12:40   >>  12:15

SVJETSKI DAN POZORIŠTA

Film "Magbet" u Nikšićkom pozorištu

Povodom svjetskog dana pozorišta, u ponedjeljak 27. marta u 20 sati u Nikšićkom pozorištu biće prikazan britansko-američki igrani film "Magbet" . Film snimljen 1971. godine režirao je Roman Polanski a predstavlja adaptaciju istoimene tragedije engleskog pisca Viljama Šekspira.

 

"Naslovni protagonist, koga tumači Džon Finč, je ranosrednjovjekovni škotski vojskovođa i velmoža koga njegova supruga Lejdi Magbet (koju tumači Frančeska Annis) nagovori da ubije svog sizerena, kralja Dankana (koga tumači Nikolas Šelbi) kako bi zauzeo njegov prijesto. Radnja prikazuje kako Magbet na prijestolu postane mučen grižom savjesti i paranojom te krvoprolića ne prestaju, sve do trenutka kada će i sam biti nasilno svrgnut", kaže Kristina Radović u saopštenju koordinacionog tima programa.

Magbet je Polanski režirao u vrijeme kada je bio pogođen depresijom izazvanom tragičnom smrću supruge Šeron Tejt u masakru koji su 1969. godine počinili pripadnici Mansonove porodice.

Kasniji kritičari su tvrdili da je upravo iz tih razloga za svoj projekat odabrao predložak koji se smatra najkrvavijim i najmračnijim od svih Šekspirovih tekstova, te ga je u svojoj obradi učinio još mračnijim.

To se odnosilo kako na promjene u radnji i likovima, odnosno kraj koji sugeriše kako će se ciklus nasilja nastaviti, tako i nedostatak konvencionalne muzičke podloge.

Pažnju je, međutim, daleko više izazvala eksplicitnost nasilja, uključujući i scenu u kojoj se ubija Macduffovo dijete.


Film se takođe isticao i time da se Lejdi Magbet u poznatoj sceni mjesečarenja pojavljuje potpuno gola, a što je film učinilo dodatno naturalističkim i prikazalo duševno rastrojstvo lika.

Upravo zbog tih detalja je, odbivši da se skine pred kamerama, ulogu odbila američka glumica Tjusdej Veld, ali je zato Frančeska Anis zahvaljujući njoj nastavila izuzetno uspješnu glumačku karijeru.

Magbet je nakon premijere podijelio kritiku, uključujući neke od tada najuglednijih imena. Dok je Rodžger Ebert sa njim bio oduševljen, dotle ga je Pauline Kael optužila da "uprošćava Šekspirovu dramu" i "pokušava rekreirati Mansonova ubistva".

Organizatori ovog događaja su Crnogorska kinoteka i JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. ULAZ JE SLOBODAN.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније